Nyheter

Vinst i historisk premiär

För första gången någonsin skulle Luleå Basket spela Eurocup mot ryska Energia Ivanovo. Och vilken start!

Luleå Basket la in högsta växeln redan från början och ledde med 27-17 efter första quartern. Julie Vanloo var fantastisk från trepoängslinjen och satte hela tre treor första tio minutrarna.

I andra quartern jobbade ryskorna ikapp, men Luleå höll emot och gick till halvtidsvila med 42-40. I tredje quartern gick ryskorna förbi och det var ett tag stor nervositet, åtminstone från undertecknad, tills Katie Bussey och Martina Stålvant med sex minuter kvar av matchen sänker varsin trepoängare och Luleå tog ledning med 73-62. De sista sex minutrarna skötte sig Luleå Basket exemplariskt och den historiska segern slutade till slut med 82-71.

Josefin Vesterberg spelade otroligt bra trots att hon skadade sitt finger ordentligt i första perioden och skvätte blod över hela planen. Efter lite tejpning fortsatte hon som att ingenting hade hänt och fick ihop hela 37 spelade minuter. En riktig kämpe! Efter matchen sa hon att det ”pulserade lite i fingret” när jag skjutsade henne till jouren för att det skulle sys. Det förstår jag, en annan grinar ju för en liten paper cut.

Fingret pulserade nog i takt med stämningen i arenan. 1 737 engagerade åskådare fick se Luleå Basket visa varför de är bäst i Sverige just nu och att de definitivt har något att säga till om i Europa. Allis Nyström är ytterligare en spelare värd att nämna. Utan den minsta tvekan grottade hon sig in under korgen gång på gång och trots att det skiljde nästan 20 cm mellan henne och ryskornas 2,02-gigant så hoppade hon högt som en gasell och lät ingen skrämma henne. Allis vann också omröstning om Publikens val av matchens lirare, en omröstning som sker här på hemsidan under varje match.

En fantastik kväll och en fantastisk start för Luleå Basket i det här Europaäventyret! Nästa Eurocup-match hemma blir mot gruppfavoriten Istanbul Universitesi 11 november 19.00. Missa inte detta!

Foto: Alf Lindbergh

Foto: Per Pettersson