Nyheter

Inte kanske blod, men svett och tårar i alla fall

Onsdag kväll. Gruppfavoriten Istanbul Universitesi stod för motståndet. Vi visste att det skulle bli tufft, oerhört tufft. Istanbul är rankade sjua i Europa och favorit att vinna gruppen. De senaste två åren har Iaget tagit sig hela vägen till semifinal i Eurocup.

Matchen startade i ett rasande tempo. Vi satte skotten, kämpade under korgarna och spelade stabilt försvar. Allis Nyström inledde fantastiskt starkt men hamnade, tyvärr, ganska snabbt i foulproblem och fick bytas ut. Första quartern vanns med 29-22 och i halvtid stod det 48-39. Kommer det att hålla hela vägen?

I halvtid uppsnappade jag att en i publiken sa: ”Det här är nog den bästa basketen jag sett”.

Jag kunde inte annat än att hålla med. Istanbul måste ha varit lite skakade efter vår start. Jag var då det. Det var så spännande att jag nog aldrig haft mer handsvett.

Jag vet inte vad som sades i Istanbuls omklädningsrum i halvtid men något bra var det säkert, för tredje perioden dominerade Universitesi totalt. De gjorde hela 25 poäng mot våra 7. Fokus var inte riktigt där det skulle vara. Det blev flera bortkastade bollar, helt i onödan.

Fjärde quartern inleddes med ett niopoängsunderläge. Skulle tjejerna verkligen kunna komma i kapp?

Javisst! Med 2.59 kvar av matchen hade vi vänt och det stod 75-71 på resultatavlan. Istanbuls hittills fantastiska skytte hade vacklat lite grann och det fanns en chans att dra ifrån. En chans till tre poäng från hörnet av Bussey gick tyvärr ring och ut. Små, små saker tippade över till Istanbuls fördel och helt plötsligt var matchen helt jämn. Nervositeten på undertecknad och publiken gick att känna i luften. Istanbul satte några poäng, gick om och då var det som att luften gick ur oss. Foulproblem sista minuten med straffkast efter straffkast, på grund av lagfoul, gjorde att siffrorna till slut rann iväg till 77-86.

I slutänden handlade det om rutin. Rutin att hålla lugnet i sådana här matcher, rutin av Europaspel. Vi är inte helt där, inte än. Men jag är övertygad om att Luleå Basket har en framtid på den internationella basketscenen.

Nästa hemmamatch i Eurocup spelas den 10 december mot bulgariska Dunav. Det kan bli en avgörande match och vi kommer att behöva allt stöd som går från er i publiken som är så oerhört viktig för oss!

Foto: Per Pettersson