Nyheter

Fullsatt arena och spänning till slutsignalen ljöd

Efter storförlusten i fredags var det ett taggat Luleå som ställde sig på banan. Trots det ville det inte med sig i början och hux flux stod det 0-10. Det var nog många som lite oroligt skruvade på sig och tänkte att fredagen skulle upprepa sig.

Men som talesättet säger, ”man ska inte ropa hej…” så gjorde Luleå en rejäl uppryckning. Första quartern slutade 14-17 och matchen levde igen.

Ljudnivån inne i hallen var studantals öronbedövande från de 2 700  åskådarna. Luleås fans hejade och skrek. Udominates hitbussade klack på 50 personer hejade och skrek, men hade svårt att överrösta hemmapubliken.

I andra quartern la Luleå Basket i ett ryck och vann den med 24-10. I halvtid stod det 38-27 och det började redan viskas om att matchen var avgjord.

Men, som så många gånger förr, det är nästan alltid jämnt mellan Luleå och Udominate. I fjärde quartern knappade Udominate in och med fyra minuter kvar av matchen skiljde det endast 4 poäng till Luleås fördel. Luleå lyckades hålla undan Udominates försök mot korgen och till och med öka sin ledning innan slutsignalen ljöd och ett öronbedövande jubel hördes i baskettemplet Luleå Energi Arena. Vinst med 66-60 och 2-1 i matcher till Luleå Basket.

– Det är skönt att vi efter fredagens stora förlust visar att vårt koncept Stay hungry verkligen är något som lyser igenom när det är som viktigast, säger Jens Tillman efter matchen.

– Försvaret fungerade bra idag. Vi höll dem på 60 poäng och vi uppträdde som ett lag där vi hjälpte varandra. En av våra framgånsfaktorer är lagspelet, när vi spelar för att skapa till andra. Det är då vi är som bäst. Sen att få vinna inför en fullsatt arena, det är verkligen fantastiskt, avslutar han.

Matchens lirare, utsedd av kvällens matchvärd Länstrafiken Norrbotten och Bussgods, blev Katie Busset som slutade på 17 poäng och tillsammans med Sofie Hendrickx var poäng bäst i Luleå. Machens lirare i Udominate blev Frida Aili som slutade på 15 poäng.

På onsdag möts lagen i Umeå och då kan Luleå ta sitt tredje raka SM-guld. Annars vänder matchserien tillbaka på torsdag med en femte och avgörande match i Luleå.

Foto: Alf Lindbergh