Nyheter

Luleå säkrar fjärde raka mot Eos

Det var som sagt ett tunt Luleå Basket som anlände till Eoshallen lördageftermiddag. Head coach David Visscher hemma men också Allis Nyström, två starka profiler i laget som inte fanns på plats. Eos satte press på Luleå och det blev en stundtals jämn match som slutade i vinst för det gästande laget med 78-89.

Matchen inleddes med några poängrika minuter där båda lagen satte i princip varje poängförsök. Luleå står ut i början med en snabb Thomas i det offensiva spelet och en hungrig Frerking under korgarna. Luleå går ganska omgående upp i ledning men Eos är sällan långt efter.

Andra perioden förlöper snarlik den första, Chioma Nnamaka och Anna Barthold utmärker sig med sin säkerhet och sitt rutinerade spel matchen igenom. I halvtid har Nnamaka gjort tolv av Luleås femtio poäng. I tredje quartern får Luleå kämpa desto mer då Eos sätter upp ett högt tempo och utmanar bortalagets försvar. Hemmalagets effektiva spel gjorde att Luleås ledning minskade till tre poäng och stämningen i hallen höjdes märkbart när tredje quartern slutar med 25-13 till Eos. Luleå lyckas tillslut få stopp på Eos amerikanska Brene Mosely och därmed drar bortalaget ifrån till en något tryggare ledning med en poängstark Anna Barthold i täten.

Mosely utmärker sig matchen igenom genom att vara en snabb och effektiv spelare som gärna går till avslut. Det är först när Luleå lyckas få stopp på henne som de kan återta greppet om matchen och säkra en vinst. Hos Luleå gör Katie Frerking en mycket bra match och hon visar sig än en gång vara en mångsidig och atletisk spelare med 14 poäng, 9 returer, 3 steals och 2 blockar och en välförtjänt titel som matchens lirare.

– Givetvis var man extra nervös, man vill såklart vinna matchen. Det gick vägen som tur var, men det är klart att det skönt när David är på plats, säger Riihiaho efter vinsten och fortsätter: – Vi börjar matchen bra men sen får vi en period när vi går ner oss litegrann. I tredje perioden tappar vi lite väl mycket men i fjärde så börjar vi hitta tillbaka till vårt spel. En stor del av det var att vi får stopp på Mosely.

Poäng Eos: Brene Mosely 29, Georgia De Leeuw 17, Louise Noaksson 11, Matilda Edrén 7, Simona Bartkova 7, Olivia Lindgren 5, Emelie Ånäs.

Poäng Luleå Basket: Anna Barthold 25, Katie Frerking 14, Chioma Nnamaka 14, Adrienne Motley 13, Jessica Thomas 12, Sofia Hägg 8, Elin Lomgren 3.

>>> Statistik/Gamecard 

Nästa match blir den Rosa matchen för Luleå då de tar sig an Telge i Luleå Energi Arena.