Nyheter

Rosa Matchen: Ett mästarmöte

Ett skadedrabbat Luleå mot ett hungrigt Telge. Vi visste hela tiden att det skulle bli kämpigt och inte hade vi fel. En tveksam start från hemmalagets sida gav Telge övertaget, men efter halvtid hände något.

Det var många nervösa basketåskådare i foajén innan matchen denna onsdagskväll. Telge hade anlänt och med vetskapen om att Luleå var inget mindre än sex spelare kort så var fjärilarna i magen ett faktum, att Telge dessutom var obesegrade hittills gjorde inte saken bättre. Matchen startade tveksamt, Telge hade otroligt bra flyt i spelet och satte upp ett högt tempo i anfallet som Luleå inte riktigt matchade. Skotten ville inte riktigt sitta och spelet blev emellan åt lite stillastående. Wurtz och Mingo var som förutspått riktigt vassa och utgjorde ett stort hot för Luleå Basket. Första quartern slutade med fördel till bortalaget, 19-26 till Telge. Andra förflöt likt den första, Luleå lyckades steppa upp sitt spel och det blev en jämnare match, men Telge hade hela tiden ett litet övertag.

Klockan ringde och det blev halvtidsvila. När tredje quartern satte igång fick hemmapubliken se ett nytt Luleå Basket. Helt plötsligt började samarbetet funka, skotten satt och anfallet fick upp tempot. Katie Frerking gjorde ännu en bra match och lyckades med en double-double, 17 poäng och 13 returer. Men det var i försvaret Luleå tog över denna match, med Sofia Hägg i täten fick de stopp på Telges poänggörare och plötsligt svängde matchen. Luleå hade denna kväll lånat in Sanna Ström från Luleå Stars som debuterade i Basketligan blott 15 år gammal. Det var ett nöje att se hur bra hon platsade utan någon som helst förberedelse och man kan inget annat göra än spå en ljus framtid för henne.

Luleå hade ytterligare en avgörande spelare som man inte får glömma att nämna – Luleåpubliken. Luleå Energi Arena formligen kokade under andra halvan av matchen och gav ett enormt stöd till hemmalaget.

Sofia Hägg hade som sagt en riktigt bra match, hon höll högt tempo i sitt defensiva spel matchen igenom och besatt en kämparglöd som nästan gick att ta på.
– Det kändes jättebra! Det var verkligen en laginsats och det var framförallt defence i andra halvlek som gjorde att vi vann den här matchen, säger Sofia Hägg.

För Johanna Riihiaho var det andra matchen utan head coach David Visscher vid sin sida som fortfarande är sjuk.
Var det skillnad att coacha denna match mot för matchen mot Eos 14 oktober?
– Ja, det var det. Nu är man lite mer varm i kläderna, att första gången kliva in i rollen är alltid nytt. Personligen känner jag mig säkrare idag än vad jag gjorde mot EOS. Sen är det alltid skönt att ha med sig en assisterande coach också, vilket jag hade den här matchen, säger Johanna.

Poängbäst i Luleå: Adrienne Motley 26 poäng

Poängbäst i Telge: Tayler Wurtz 27 poäng

Publik: 1560

Text och intervju: Julia Edbom
Foto överst: Julia Edbom
Foto: Alf Lindberg