Nyheter

Lär känna Silvia Favento

I augusti i år stod det klart att Luleå Basket skrivit kontrakt med den italienska power forwarden Silvia Favento. Silvia som tidigare spelat i det italienska laget Reyer Venezia är en stark och mångsidig spelare som spelat i Italiens högsta liga i flera år. Med sina 185cm och långa karriär kommer hennes rutin och spelintelligens spela en stor roll i Luleå Basket.
– Jag började spela basket när jag var nio år gammal, men min mamma brukar säga att jag började redan i hennes mage. När jag var liten så tog jag varje chans till att få hålla i en basketboll. Det kunde vara med min syster, min pappa eller med min kompis Stephen. Jag spelade min första, lite större match när jag var femton år gammal. Jag kommer ihåg hur exalterad jag var över att få springa ut på planen. Det var fantastiskt för jag fick spela med min idoler, berättar Silvia.

Skillnaderna mellan Sverige och Italien som land är många, och det här är första gången hon spelar utanför sitt hemland, men spelet är detsamma enligt Silvia.
– Jag tycker inte det är så stor skillnad basketmässigt. Basket är basket och det spelar inte så stor roll var man spelar utan mer med vem man spelar med. Jag har turen att ha jättebra lagkamrater i år, säger hon och fortsätter: Självklart saknar jag min familj, speciellt min brorson som jag står jättenära och min lilla hund Artú. Och så saknar jag min bil! Jag älskar att köra bil, det får mig att koppla av.

Silvia har snabbt hittat sin plats i laget och på basketplanen är det ingen tvekan om att hon hör hemma men hur har Luleå behandlat henne hittills?
– Jag har bara positiva känslor om Luleå. Människorna här är väldigt vänliga och hjälpsamma, jag känner av den positiva energin i staden och jag tycker det är en väldigt viktig del i att känna sig som hemma. Det som gjorde mig positivt överraskad var skillnaderna i öppettiderna i butiker och affärer. I Italien är allting alltid öppet, men här verkar det som att människor har mer tid till sig själva och sin familj och jag tycker det är jättebra. Det andra jag har börjat märka av är hur fort det blir mörkt om kvällarna. Det är en väldigt underlig känsla… Jag längtar också efter att få känna hur det känns när det är riktigt kallt ute!”I think basketball is pure passion and that the basic thing to do is to have FUN. Because it is one of the most beautiful games in the world… it’s a magical sport that teaches you a lot of things and making you grow every day.”
– Silvia Favento