Nyheter

Åttonde segern säkrad för Luleå Basket

Luleå Basket fortsätter på det vinnande spåret när de vinner på bortaplan mot AIK med 53-83. Trots en seger med i bagaget hem har ändå bortalaget en del hemläxor med sig till Norrbotten.

Kanske har två veckors landslagsuppehåll satt sina spår när Luleå reser till Stockholm, Solna för att möta AIK för första gången i år. Det tar en liten stund innan det gästande laget börjar se varma ut i kläderna och får upp flytet i det offensiva spelet. Lagkapten Anna Barthold kliver fram tidigt i matchen som en spelare med is i magen och en tydlig rutin. Hon lyckas lotsa sitt lag till bättre samspel och efter halvlek börjar man känna igen Luleå som det snabba, vassa lag de är. I det defensiva finns det fortfarande en del att önska. AIK får tid på sig i offence och får spela in bollen under korgen där McCarville väntar på att få lägga i den eller att få plocka ner en retur.

Det är något orytmiska fyrtio minuter vi få ta del av den här fredagskvällen. Innan halvtid har det redan blivit två osportsliga fouler och en teknisk, det strular med klockan och lagen presterar ibland riktigt bra basket och stundtals står allting stilla. Hos AIK kliver den unga, lokala förmågan Crystal Bittar fram. 19 år gammal, fostrad i Solna Vikings, spelar hon fyrtio minuter av fyrtio möjliga och inte en sekund ser hon trött ut. Hon är ihållande hungrig och intelligent i sitt spel och blir poängbäst i AIK med 14 poäng.

Barthold, poängbäst i Luleå med 20 poäng, tar ansvar direkt och styr Luleå mot säkrare och smartare spel. Tillsammans med Frerking tillverkar de flera snygga och snabba uppspel i riktig Luleå-anda och med Anna i täten rycker Luleå ifrån i slutet av andra quartern. Ju fler minuter som tickar förbi desto mindre  ringrostiga ser det gästande laget ut och mot slutet av matchen flyter det offensiva på riktigt bra. De yngre förmågorna Mosesson och Lomgren får några minuters speltid och gör rätt för sig på en gång. Det är också glädjande att se Silvia Favento på planen igen, likaså Lena Frederiksen, som båda haft otur med skador. Något mer som fick en bli glad var de Luleå-supporters som gästade Solnahallen. Era stämmor hördes hela vägen till Luleå och värmde upp i det snökaos som just nu råder, tack!

”Vi är glad att kunna ta vinsten mot en AIK lag som kämpade hela matchen, säger coach David Visscher. Vi har inte varit ett samlat lag på ungefär tio dagar så vårt samarbete och tajming var inte alltid perfekt. Vissa stunder spelade vi suverän basket och andra stunder var vi inte så bra. Men kredit till tjejerna som peppade hela matchen och vår rutin och tyngd rullade sakta över AIK. Nu har vi en vecka att förbereda oss för en tuff match mot Udominate, avslutar han.

Åttonde segern säkrad och nu väntar som sagt förberedelse norrlandsderby nästa helg och därefter Europaspel. Vill man fortsätta helgen i riktig basketanda får man inte missa nästa webbsända match mellan Alvik vs Udominate på söndag 16.00.

Poäng AIK: Crystel Bittar 14, Michaela Borg 9, Johanna Prytz 8, Günesh Öztürk 7, Hanna Isaksson 4, Karla Vres 4, Janel McCarville 4, Kajsa Carlsson 3

Poäng Luleå: Anna Barthold 20, Katie Frerking 16, Allis Nyström 14, Adrienne Motley 11, Jessica Thomas 10, Silvia Favento 6, Elin Lomgren 3, Sofia Hägg 3

Statistik/Game card >>>