Nyheter

EOS satte press på de Svenska mästarna

EOS anlände till nordligare breddgrader med siktet inställt på vinst, det märktes direkt. Hela första quartern satte de rejäl press på hemmalaget och siffrorna på resultattavlan skiljde sällan mer än någon enstaka poäng. Under andra quartern lyckades Luleå rycka ifrån och efter det hann EOS aldrig riktigt ikapp.

Att Lundalaget hade gjort hemläxan sedan senaste mötet mot de Svenska mästarna det var det ingen tvekan om. De var förberedda på det snabba effektiva spel som Luleå föredrar och offensivt producerade EOS snabba uppspel så det bara sjöng om det. Hela första quartern fick de Luleåpubliken att skruva sig lite obekvämt i stolarna. Under andra quartern fick Luleå ett övertag med sjutton poäng efter att Allis Nyström och Katie Frerking rev ned retur på retur.

David Visscher varnade oss för att vi fick vara beredda på att EOS är ett hungrigt lag som dessutom har fyra raka segrar i ryggen och är sugna på revansch sen i oktober. Fanny Mosesson sa i en intervju innan matchen att det var av vikt att lyckas få stopp på deras två amerikaner Brene Mosely och Daniella Wallen och nu i efterhand visar det sig att båda två var rätt ute. Daniela Wallen tog totalt 17 returer och gjorde 22 poäng och det råder ingen tvekan om vilken värdefull spelare hon är för EOS. Snäppet bakom i poängstatistiken hos bortalaget finns Brene Mosely med 19 poäng, även hon en viktig spelare som pressar upp tempot och skapar många lägen, både åt sig själv och sina lagkamrater. I hemmalaget stod Luleåprodukten Allis Nyström ut som mest i kväll, med sin kämpaglöd och mångsidighet ledde hon laget till vinst och fick dessutom ta emot pris som matchens MVP.

Det var en rolig match som gick att skåda i en publikrik Luleå Energi Arena ikväll. Stundtals glimtar Luleå till och spelar precis den basket vi i Luleå älskar att se. Ännu finns förbättringsområden men framtiden känns ljus. Nu väntar Europaspel till helgen i EEWBL och efter det är det dags för Uppsala på bortaplan.

Poäng i Luleå: Adrienne Motley 21, Anna Barthold 16, Allis Nyström 15, Katie Frerking 11, Silvia Favento 9, Jessica Thomas 8, Sofia Hägg 5, Fanny Mosesson 3.

Poäng i EOS: Daniela Wallen 22, Brene Mosely 19, Louise Noaksson 15, Georigia De Leeuw 6, Olivia Lindgren 6, Kajsa Lundahl 4, Simona Bartkova 1.

Statistik/Gamecard >>>

Publiksiffra: 2134

Bild och intervju: Julia Edbom