Nyheter

Kraftmätning i Luleå Energi Arena ikväll

Ikväll 19.00 i Luleå Energi Arena är det uppkast mellan de två jättarna i svenska basket just nu – Luleå Basket och Udominate. Det blir det första av tre täta möten där de två närmsta spelas i den europeiska ligan EEWBL (Eastern European Women’s Basketball League). Returmötet på Umeås hemmaplan spelas den 26 februari.

– Kan vi vinna den första matchen och helst med marginal kan det sätta press på Udominate, säger head coach David Visscher. Udominate är ett rutinerat lag och jag tror inte de gräver ned sig jättemycket vid eventuell förlust men det kan ligga i bakhuvudet någonstans att man ligger under redan från start i andra matchen. Men, vi måste vara fokuserade och ta matchen på hemmaplan först. Vi litar på att vi har vår starka hemmapublik på plats som hjälp, avslutar han.

Vägen hit har varit tuff, vi har ställts mot starka och rutinerade europeiska lag i matcher där ingenting har kommit gratis. Den första omgången i EEWBL spelades redan i september och då kom vi hem med tre övertygande vinster.

I december reste vi till Turkiet och fick erfara vår första ordentliga uppförsbacke. I den första matchen höll vi jämna steg med det Slovakiska topplaget Good Angels som 13 år på raken blivit Slovakiska mästare och som tog hem guldmedaljen i EEWBL ifjol. I halvtid hade vi en svacka och det räckte för att Good Angels skulle ta greppet om matchen och säkra två poäng. Vår andra match spelade vi dagen efter mot Libanesiska Al-Riyadi och den tedde sig något spegelvänt jämfört med matchen dagen innan. Vi hade en dålig start och vi blev skjutna sönder och samman. Efter halvtid kämpade vi ikapp och kunde vinna andra halvlek men det räckte tyvärr inte för att ta hem matchen. Försprånget Al-Riyadi skaffat sig under de två första quartarna var för stort för att hämta upp. Vi fick erkänna oss besegrade och åkte hem med våra två första förluster i bagaget.

Lite drygt en månad senare blev det dags för tredje och sista omgången i grundspelet som spelades i Lettland och det var här vår lycka skulle vända. Första matchen mot hemmalaget Liepaja Papirs avgjordes redan i första halvlek när ställningen visade 46-35 och Liepaja Papirs ork började synbart tryta. I den tredje quartern lyckades de bara prestera 3 poäng medan vi tilläts göra 28. Efter det gick resten av bara farten. Dagen efter hade det blivit dags att möta Kibirkstis Vilnius, ett lag från Litauen som senaste åren varit på pallen i de Litauiska mästerskapen och som inte skulle ge bort något gratis. Det blev en tuff första halva och stundtals låg vi under men efter halvtid fick vi bättre flyt i vårt spel och kunde rycka ifrån till en bekväm ledning och vinst och därmed slutade vi trea i vår grupp och vidare till kvartsfinal.

Ikväll slåss vi om en plats i Final Four mot Udominate, det första av två möten. Kan vi vinna ikväll har vi ett litet försprång i returmötet i Umeå den 26 februari.