Nyheter

Rysarkvarten avgjord i ostädad drabbning

Snabbt, aggressivt och en aning slarvigt. Så kan man beteckna den första quartern mellan oss och Udominate ikväll när den andra och avgörande kvartsfinalen i EEWBL sätter igång. Många borttappade bollar för vår del och ett Umeå i foulproblem redan tidigt i matchen vittnar om att här finns förbättringsområden för båda lagen. 

Ut på planen kliver två väldigt laddade och fokuserade lag, kanske lite väl laddade vilket visar sig genom att Umeås Lisa Koop har tre fouls redan i ett tidigt skede och Luleå lyckas slarva bort boll efter boll. Till en början har Umeå övertaget och de förlitar sig till stor del på sina guarder Brianna Kiesel och Tiffany Brown. När tio minuter gått visar resultattavlan skrämmande 24-12 till Udominate.

I vilan mellan första och andra quartern lyckas Visscher samla sitt lag och de kliver ut på planen med ett bättre fokus och en tydligare plan i offence och matchen börjar vända en aning. Jessica Thomas är otroligt bra ikväll och tillsammans med Chioma Nnamaka får vi bättre flyt i offence och börjar hantera Kiesel och Browns framfart något bättre. Umeå tillåts endast göra 16 poäng medan vi kontrar med 28, en välbehövlig uppryckning.

Med Thomas fantastiska skytte i tredje perioden och Allis Nyströms krigande under korgarna lyckas vi smyga upp i ledning under  tredje och fjärde perioden men matchen är svängig och något stökig. Udominate har fortsatt foulproblem och tvingas vila Koop mer än vad som är önskvärt ur deras synvinkel, vi å andra sidan missar några viktiga lägen och har svårt att begränsa Kiesel och Browns skytte med den påföljd att vi ligger under med sju poäng när det är fem minuter kvar att spela. Allis Nyström visar att hon är bäst när det gäller och river ned flera oerhört viktiga bollar och plötsligt är vi med i matchen igen. Med fyra lagfouls väljer Ana-Marija Begic att dra på sig en teknisk foul och här tar vi vår chans att skapa oss ett litet övertag. Tyvärr är det inte varaktigt utan vi missar några avgörande skott, Brown kontrar med is i magen och sänker en trea och Umeå lyckas dra ifrån. Matchen slutar 95-90 till Udominate som därmed är vidare till Final four i EEWBL.

– Det var en tuff förlust i EEWBL Kvartsfinal 2. Matchen svängde fram och tillbaka flera gånger och båda lagen trodde att de hade kopplat greppet flera gånger. Vi vill gratulera Udominate att de hittade ett sätt att vinna matchen i slutet. Vi önskar dem lycka till i Final Four och hoppas de representerar Sverige väl. Vi fokuserar framåt till en tuff och viktig match mot Alvik Basket på onsdag, säger David Visscher i en kommentar.

För vår del är resan slut här men vi tar med oss erfarenheterna från dessa två matcher till den 7 mars då vi möter Umeå igen i Basketligan.

Poäng Luleå: Jessica Thomas 27, Adrienne Motley 19, Chioma Nnamaka 12, Jennifer Hamson 9, Anna Barthold 8, Silvia Favento 6, Sofia Hägg 6, Allis Nyström 3.
Poäng Udominate: Tiffany Brown 40, Brianna Kiesel 17, Gintare Mazionyte 11, Danielle Elvbo 10, Sandra Hansson 7, Lisa Koop 4, Ana-Marija Begic 4, Mante Kvederaviciute 3.

Statistik/Game card>>>