Nyheter

Tre perioders underläge slutar i sekundstrid

Vilken match det bjöds på i Täljehallen denna torsdagsafton. Vad som börjar med ett redigt underläge för Luleå slutar med en strid om sekunderna och ett sista avgörande skott.

Matchen börjar allt annat än bra för vår del. Så gott som inga skott sitter och Telges Mingo och Wurst blåsa genom vårt försvar nästintill ostoppade. Telge spelar snabbt, aggressivt och intelligent och de håller första perioden i ett hårt grepp. När klockan signalerar slutet på första perioden är ställningen 21-18 till Telge och för vår del är det mycket tack vare Anna Barthold som det inte skiljer ännu mer. Andra quartern är skrämmande likt den första, vi har fortsatt problem med att få stopp på Mingo och Wurst som fortsätter producera poäng på löpande band. För att ha chans att vända vårt underläge, som i halvtid är uppe i hela tolv poäng, måste en förändring ske fort.

Som så många gånger förr kliver Luleå Basket ut på planen efter halvtid med is i magen och en tydlig beslutsamhet. Med Anna Barthold i täten börjar den sega uppförsbacken mot kvittering och sakta men säkert knappar vi in på Telge. De kontrar med fortsatt tryck framåt men nu finns Allis Nyström under korgarna som krigar ned viktiga returer och samspelet i offence fungerar bättre. Vi hittar ett sätt att sätta press på Telge i försvaret och flera gånger har de problem med 24-sekundersklockan.

När fjärde quartern börjar skiljer det bara fem poäng lagen emellan, men Telge har inte tänkt ge bort den här matchen i första taget. När Chioma Nnamaka sätter en trea med 6 minuter kvar av matchen tar vi ledningen för första gången. Telge är inte sena med att kvittera och nu står det lika. Från och med nu skiftar ledningen mellan lagen och känslorna i Telgehallen är nära på att svämma över. Med 55 sekunder kvar sätter Allis Nyström två viktiga poäng och i nästa uppspel av Telge lyckas vi stjäla tillbaka bollen som hamnar i händernaa på Motley. Motley får med sig en foul påväg upp mot korgen och hon får nu äntligen revansch för de två missade straffarna mot Udominate för mindre än en månad sedan. Likt säkerheten själv sätter hon båda skotten, till synes obrydd om ljudet runt omkring henne och Telge tar time out. Med sexton sekunder kvar måste de försöka överta ledningen de lyckats hålla i sina händer i tre perioder. Men vårt försvar är för tajt och när slutsignalen ljuder kan vi kallas oss segrare med en poäng till godo.

”Precis som väntat var Telge riktig redo att spela mot oss ikväll. Under hela första halvleken kändes som vi var ett steg efter i både försvar och anfall. Vi pratade ihop oss i halvlek, gjorde några taktiskt ändringar i försvaret, men framförallt så det tjejerna som bestämde sig för att gå ut och kriga. Andra halvlek var inte enkelt. Telge fortsatte att spela bra men vi växte och växte och långt inne i fjärde quarten tog vi ledningen. I Telges sista anfall lyckades vi stoppa dem och vi tog hem matchen med en poäng. Nu laddar vi för kvartsfinalen.” säger David Visscher i en kommentar efter matchen.

En rafflande match och ett underbart bra avslut på den här grundserien. Nu återstår det att se vem vi får möta i kvartsfinalen men vi kan bara hoppas att slutspelet bjuder på fler spännande möten likt det vi fått uppleva idag.

Poäng Luleå: Luleå: Anna Barthold 22, Allis Nyström 19, Chioma Nnamaka 12, Adrianne Motley 12, Jennifer Hamson 11, Jessica Thomas 8, Silvia Favento 5.
Poäng Telge: Tayler Mingo 32, Taylor Wurtz 22, Ulrica Holmqvist 13, Tilde Ahlin 12, Patricia Elias 3, Linnea Nilsson 3, Moa Filén-Hammarström 3.