Nyheter

Dubbla matcher i Luleå Energi Arena

Rosa matchen är här. Kvällen där vi tillsammans med Luleås basketfolk tar upp kampen mot bröstcancer. Varje dag insjuknar 20 kvinnor i bröstcancer och trots att forskningen har kommit en lång väg mister många kvinnor livet årligen till följd av den här sjukdomen. Vi vill hjälpa till att minska den siffran till noll.

Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom. Med forskningens hjälp har chansen att bli botad från bröstcancer ökat de senaste årtionden. Behandlingsmetoderna har blivit bättre och fler fall upptäcks tidigt och idag botas cirka 80 procent av alla som drabbas. Problemet är att det blir allt vanligare att drabbas av bröstcancer, så mycket som en av tio kvinnor har eller har haft bröstcancer innan de fyllt 75 år.

Vi på Luleå Basket har valt att starta vår insamling till förmån för Rosa Bandet. Pengarna vi tillsammans med er samlar in går till forskning som ger ökad kunskap om mekanismer som orsakar cancer och som påverkar dess tillväxt och spridning. Denna grundforskning behövs också för att utveckla nya läkemedel och behandlingsstrategier. Dessutom forskar man kring skräddarsydda behandlingsmetoder vid bröstcancer, det vill säga rätt behandling till rätt patient, dels för att öka chansen till bot, men också för att minska sidoeffekterna av olika behandlingar.

Dagens cancerforskning är primärt långsiktig och resultaten kommer främst våra barn och barnbarn att dra nytta av. Men människor drabbas redan nu. För att ge de drabbade bättre villkor, och öka deras chanser att överleva, arbetar Rosa Bandet även med kunskapsspridning och påverkansarbete.

Matchen ikväll är med andra ord livsviktig, och då pratar vi inte om Luleå Basket vs Mark. Hjälp till att rädda liv du också, läs mer om hur du kan bidra på matchen ikväll genom att klicka HÄR.

Som sagt. Det spelas mer än en match ikväll. Uppkast i den andra matchen sker 19.00 i Luleå Energi Arena mellan Luleå Basket och Mark. Det är nästan sju månader sedan vi såg Mark sist och de har, precis som vi, bytt utseende lite grann. Vi har kvar vår head coach David Visscher medan Mark har värvat Joey Cafferky Jr. som bland annat coachat Eco Örebro. Cafferky väljer att satsa på en stomme av Markfostrade, unga spelare och komplettera med en utländsk spets. Den spetsen finner de i 22-åriga amerikanskan Kayla Roberts. Roberts kommer direkt från collegespel med Norfolk State och snittade 14,2 poäng och 7,9 returer under sitt senior år.

Det här blir hemmalagets fjärde match i Svenska ligan och hittills kan vi kalla oss obesegrade.
”Vi är glada över vinsterna. Två av matcherna spelade vi riktigt bra och med härligt flow i spelet. Mot Uppsala var vi lite mer osäkra och blev inte lika effektiva i anfall. Det är tidigt på säsongen och viktigt att vi drar lärdom från alla matcher vi spelar. Jag tycker vi är på god väg att skapa den basket vi vill spela med det finns mycket jobb kvar innan vi kan börja känna oss trygga”, säger coach Visscher.

Se en intervju med vår guard Precious Hall nedan:

Uppkast: 19.00, Luleå Energi Arena
Matchvärd: Scania Ferruform
Matchboll: BDX

Matchen livesänds på SBL Play, klicka HÄR för att komma till sändningen.

Källa: cancerfonden.se