Nyheter

Luleå Baskets ungdomslag på äventyr i Wien

Under påskhelgen spelade Luleå Basket Ungdom sina sista tävlingsmatcher för den här säsongen i form av en av Europas största basketturnering för ungdomar. Oster Turnier i Wien hade i år drygt 500 lag anmälda och två av dom var alltså Luleå Basket U18 och U20. En trupp på totalt 16 spelklara tjejer innebar alltså åtta spelare per match på totalt 14 matcher vilket skvallrar lite om den belastning som lades på tjejerna under turneringen. Resultatmässigt är det nog svårt att vara något annat än nöjd då man lyckades gå hela vägen till final i båda ålderskullarna.

Båda lagen gick rent genom gruppspelet, även om det inte var helt smärtfritt. Till exempel var en av U18s lag helt jämn efter fulltid vilket i vanliga fall innebär fem minuters förlängning men i det här fallet skulle avgöras av ett uppkast följt av sudden death. Inte helt förvånande förlorade man uppkastet då det tyska motståndarlaget hade en tjej av modell ”Stor” som gjort livet surt för det ganska småväxta U18-laget hela matchen. Men man lyckades tvinga fram en turnover och fick alltså chansen att vinna matchen. Den chansen tog Sandra Hedlund som drog i en trea efter ett bra pass av Maja Magnusson och matchen var alltså över!

När gruppspelet var avklarat väntade direkt semifinal för U20 och åttondelsfinal för U18. Semifinalen för U20 blev en ganska lugn historia trots att man tidigt låg under med 16-4. Men man lyckades styra upp skutan för att i slutändan vinna matchen med kring 20 poäng. I finalen väntade Gucci Gang som vann förra året och på förhand såg att bli en mycket tuff match med flera tjejer som var riktigt stora och en tjej som dunkade på uppvärmningen vilket inte hör till vanligheterna i de här sammanhangen. Starten blev precis lika tuff som väntat då ledningen för tyskorna snabbt var uppe i 15-0. Man lyckades stoppa blödningen något men i halvtid var underläget fortfarande stort, 21 poäng för att vara exakt. Men i tredje började man få koll på deras stora spelare samtidigt som det inte skapade så mycket ute på golvet. Och när defensiven började klaffa så rullade poängen in offensivt också och man började sakta men säkert krympa ledningen. In i fjärde perioden såg underläget ut att bli sju poäng stort men en lång trea just på signalen av Sandra Hedlund minskade det underläget till fyra poäng och det var i allra högsta grad match. Väl i fjärde perioden fortsatte man streta emot mot tyskornas stora pjäser inside och gjorde match av det hela vägen. Några skador och foulproblem gjorde att man inte riktigt orkade hålla tempot hela fjärde perioden utan föll in i att promenera upp bollen och ta det lugnt en ganska lång stund vilket verkligen inte var det som tog laget tillbaka in i matchen. Likväl hade man känning hela vägen och med bara några sekunder kvar var underläget nere i två poäng. En time out och inkast på offensiv planhalva innebar ett skott som tyvärr inte hittade ner i korgen och förlusten var ett faktum.

U18-laget hade en längre väg till finalen men inte så mycket snårigare. Stört problem presenterades kanske i åttondelen och kvarten där man ganska tidigt tog komfortabla ledningar bara för att luta sig tillbaka och se motståndarlagen jobba ikapp. Men i de båda matcherna lyckades man vända på matchbilden till sin fördel igen och, om än med viss nervositet inblandat, ta sig vidare på resan mot final. Semifinalen blev en ganska lugn historia då Luleå Basket spelade sin kanske bästa basket under turneringen. Motståndarlaget hängde helt enkelt inte med i tempot defensivt och fick aldrig en lugn stund offensivt. Finalen blev dock en helt annan historia då det var vår tur att bli avklädda defensivt. Man hängde inte med i de defensiva roteringarna som suttit som gjutna bara matchen innan, mycket på grund av hur spelskickligt det tyska motståndet var. En annan förklaring är nog också de tidigare nämnda 13 matcherna i benen. Det var ganska tydligt att energin började tryta och det var svårt att komma igång ordentligt. Även om man lyckades jobba ner poängskillnaden till 10 poäng från 20 två olika gånger var man aldrig riktigt nära att krypa förbi och till slut skrevs förlustsiffrorna till kring 25 poäng.

Även om ingen av lagen lyckades ta sig hela vägen är det fortfarande en otrolig prestation att kämpa sig hela vägen till final i båda årskullarna. Alla matcher har varit fartfyllda och fulla av energi och det har alltid varit ett leende på läpparna hos alla inblandade, allt från ditresta föräldrar till coacher. Ett annat glädjeämne är den mängd av motståndarcoacher och funktionärer som man pratat med efter olika matcher där nästan alla säger att de gillar hur laget spelar basket, både offensivt och defensivt. En eller två gånger på en sån här resa hade man kunnat kalla för tillfällighet men när man får samma kommentarer fyra eller fem gånger vet man att man gör någonting rätt. Det var inte heller bara tjejerna som spelade som bidrog med energi, för med sig hade man ett helt skepp lastat med stöttande föräldrar som tog hand om trötta och ibland ledsna barn, streamade och liverapporterade matcherna till de föräldrar som var kvar på hemmaplan och bara hjälpte till att sprida energi och glädje i gruppen. En superstor eloge till alla underbara föräldrar!

Utöver alla välspelade matcher och roliga stunder utanför basketplanerna ska också sägas att det var en mycket värdig avslutning för klubbens 00or som nu går ut gymnasiet och alltså måste se sig om efter nya utmaningar, både i livet men givetvis också basketmässigt. Självklart hade det varit roligare att vinna sista matchen med gänget men som slutet i U20-finalen såg ut så är det ingen inblandad som inte kan hålla huvudet högt efter den matchen. Oavsett vart de tjejerna tar vägen på sin resa är vi stolta att få ha haft de i vår verksamhet under deras tre år på NIU i Luleå.

David Nilsson