Sunderby folkhögskolas Sarah-grupp på introduktion föreningsliv!

2022-02-22

SARAH står för Språk och ARbete genom Aktivitet och Hälsa och är ett projekt som Sunderby folkhögskola driver tillsammans med Arbetsförmedlingen och med delfinansiering från Europeiska Socialfonden.

Luleå basket

Visste du att Luleå basket även jobbar med olika projekt? Vi tog kontakt med dem för att se om vår Sarah-grupp kunde göra ett studiebesök och svaret kom direkt Javisst, ni är så välkomna!

Dagen började med att Calle Norrbin som jobbar med sociala projekt för Luleå basket höll en kort presentation om sporten basket, hur de jobbar med ungdomar samt hur viktigt det är med den ideella verksamheten. Det är tack vare det ideella engagemanget som många barn och unga har möjligheten att idrotta. Det är även där många nya bekantskaper startar och möjligheter skapas.

Föräldrar som skjutsar, bakar fika, ordnar lotterier, hjälper till med matcher och t.o.m. har tränarroller. Alla behövs och all hjälp behövs.

Egna erfarenheter

Under presentationen fick deltagarna berätta om sina egna erfarenheter av sport, ideellt engagemang och basket. Flera deltagarna berättade om sina barn som idrottar och en av deltagarna hade själv spelat på elitnivå i sitt hemland! Där och då började idéer frodas kring ett eget basketlag för Sunderby folkhögskola. Calle berättade nämligen att för att starta ett eget lag behövs det inte så mycket mer än några engagerade personer som vill spela och sen är man igång.

Luleå bäst på jämställd basket

Efter presentationen fick vi en rundtur i arenan där vi fick se hur det ser ut bakom kulisserna hos Luleå basket och BC Luleå. Vi fick även lära oss hur arbetet med jämställd basket ser ut och att Luleå ligger i framkant när det gäller avlönade kvinnliga spelare!

En dold talang

En rundtur i arenan innehåller såklart ett stopp på plan. Basketbollarna togs fram och alla fick testa skjuta på mål. Om idéen om ett eget basketlag lät lite wild and crazy för en del då skulle ni ha sett våra deltagare. De fullkomligen lös upp och nyttjade varenda sekund på plan, alla sköt på mål och visst satt den – de gjorde totalt 24 poäng på bara några minuter!

Flest poäng gjorde deltagaren som tidigare spelat basket på elitnivå, hon flög fram på plan och spelade som vilket proffs som helst. När vi sen gick därifrån berättade hon att det var 10 år sedan hon höll i en boll! Tänk vad lite vi vet om varandra.

Våga fråga

Som ni kanske förstår var det en händelserik dag och det är svårt att sammanfatta allt i ett blogginlägg. Men det vi fick med oss var värdet av gemenskap, socialt och ideellt engagemang samt att vill man ta sig någonstans finns det alltid någon att fråga. Det finns många föreningar och företag som vill hjälpa, anställa och bidra. Du måste bara våga fråga och ibland är ditt barns idrott ett bra tillfälle för dig att lära känna nya människor och lära dig mer.

Stort tack Calle Norrbin och Luleå basket för det mycket generösa besöket hos er. Vi ser fram emot att ses fler gånger och håller tummarna för er!
…och stort tack för att vi även fick komma och se en hemmamatch, en upplevelse många av oss inte haft möjlighet till tidigare.

Studiebesök hos Luleå basket

Basket förenar
Ungas framtidstro i norrbotten