BASKET FÖRENAR

För Luleå Basket har allas lika värde och integration alltid varit en viktig del och vi är stolta över att tillsammans med svensk basket jobbat för detta i mer än trettio år. Med stort publikstöd och fans i unga åldrar följer ett ansvar att vara goda förebilder. Genom de sportsliga framgångarna och det sociala ansvarstagandet bidrar vi till att positivt påverka synen på Luleå och Norrbotten, ett ansvar som vi ödmjukt och stolt gärna tar på oss.

Historiskt har vi jobbat med en rad olika projekt och sedan 2013 har det varit en viktig del av vår identitet tillsammans med Sparbanken Nord, som var först ut som samarbetspartner i CSR-arbetet. Regionen, kommunen och framförallt våra sponsorer har stöttat oss helhjärtat när vi utvecklat denna verksamhet.

Våra spelare är förebilder, besöker idrottslektioner tillsammans med Luleå Basketcentrum, gör klassrumsbesök med föreläsningar om likheten mellan lag och klassrum, om psykisk ohälsa, men framförallt om vikten av att ungdomar tror på och skapar förutsättningar i sin stad och i Norrbotten.

Vi jobbar även aktivt med integration där nyanlända föräldrar och barn får en positiv introduktion till föreningslivet och basket. Om vi ska bli mer integrerande måste vi också vara nyfikna på varandra och i konstant förändring för att vara välkomnande.

Vår värdegrund innebär att vi har mångåriga samarbeten med organisationer som Tjejjouren i Luleå och VildaKidz där vi även utvecklat Vilda basket-hjälpen samt Suicide Zero där våra spelare, både elit och ungdomslag utbildats i “Våga fråga” för att synliggöra psykisk ohälsa och suicidprevention.

Rosa Oktober där vi varje år samlar in pengar till bröstcancerforskningen. Här har vi under mer än tio år varit drivande i svensk basket med vår Rosa match. Laget spelar då i rosa dräkter och har olika aktiviteter som inbringar medel till stiftelsen. Detta har nu basketligan infört för alla lag och det är vi väldigt glada över.

Under 2020 har vi gjort ett tydligt ställningstagande för black-lives-matter-rörelsen där vi vill vara drivande i att utbilda och nå fram med budskapet att den rasism som finns i Sverige och världen måste synliggöras och som det är allas vårt ansvar att motarbeta. Detta arbete drivs av spelarna som hjälper oss som klubb att vara lika goda förebilder som vi kräver av dem.

Så tack till alla sponsorer och publik som är med på vår resa, utan er skulle det inte finnas möjlighet att genomföra våra projekt. Vi vet att basket förenar, men är samtidigt medvetna om att det kommer krävas många års arbete innan vi är där vi vill vara.

Nu inleder vi ett nytt kapitel under namnet BASKET FÖRENAR för allt vårt arbete med CSR och sociala projekt.

 

Våra projekt

Ungas framtidstro i Norrbotten

2013 startade projektet Ungas framtidstro i Norrbotten i samarbete med Sparbanken Nord. Ett folkhälsoprojekt  där våra spelare är ute och föreläser om hur man som elitidrottare jobbar med målbilder och press, vikten av att stötta varandra och vara en bra kamrat, både i laget och i klassrummet. Dessutom belyser vi det faktum att man inte behöver lämna Norrbotten för att uppfylla sina drömmar utan att det går att nå sina mål på hemmaplan, båda yrkesmässigt och sportsligt.

När vi har jobbat med Ungas framtidstro i Norrbotten så har vi valt att använda oss av spelare fostrade i Norrbotten just för att kunna understryka vilka möjligheter som finns här. Det självklara valet har då varit att Allis Nyström har fått möjligheten att föreläsa för skolklasser runt om i Norrbotten om sin idrottsliga karriär, hur man är en bra kompis och hur man når sina mål.

Under 2014 besökte Allis en skolklass i Älvsbyn, som vid det laget inte haft en verksam basketförening på nära 30 år. Efter Allis klassrumsbesök blev några flickor i klassen sugna att prova på basket. Sagt och gjort, de framförde sin önskan till sina föräldrar som i sin tur kontaktade Lasse Mikkelson.

Lasse, som nu jobbar ideellt med Jokkmokk Basket, och Ingemar Ek som var med och startade Luleå Basketcentrum, hjälpte dem att starta upp en basketförening som kom att kallas Älvsby Basketbollklubb. Nu har klubben 5 aktiva basketgrupper, 3 aktiva lag i seriespel och flera EBC-lag.

Tack till våra sponsorer som gör detta möjligt.

Huvudpartner

läkarjouren

Partner

Förebildsarbete

Många ser idag på Luleå Basket som en sportslig framgångssaga. 7 SM-guld är en enorm prestation och något vi är oerhört stolta över. Mycket slit och svett har offrats för att lyckas med de sportsliga framgångarna vi uppnått senaste åren. Men Luleå Basket är så mycket mer än sina SM-medaljer. Vi är en samhällsaktör, en vän och en syster.

Vi vill förutom att introducera så många barn och ungdomar i vår underbara sport även nå ut till alla dom och förmedla att alla är lika mycket värda i ett lag eller i en klass, hur viktigt det är att vara en god vän och stärka varje individs självförtroende. I samband med det kan vi förmedla de starka och coola idrottarna vi har i laget och ge unga flickor och pojkar kvinnliga förebilder som inte är längre bort än Luleå Energi Arena.

Det gör vi genom hälsa på i klassrum och idrottslektioner tillsammans med Luleå Basketcentrum, besöka klubblagens hemmahallar och anordna träningar, närvara vid en rad olika aktiviteter så som att vi deltagit i Luleå Pride, närvarat på familjedagar, sportlovsbasket, Tomtebo Cup, och mycket, mycket mer. Vi vill att barn och unga ska se våra spelare som en vän och en lagkamrat. Luleå Basket ska erbjuda unga idrottare förebilder att se upp till som känns tillgängliga.

Tack till våra sponsorer som gör detta möjligt.

Partner

Vilda Basket-hjälpen

2015 bildades den ideella föreningen VildaKidz med syftet att skapa en meningsfull fritid för utsatta barn och unga och finnas som komplement till alla aktiviteter som kostar pengar. Enligt Rädda Barnens årsrapport 2014 så lever 8% av barn i Norrbotten under svåra ekonomiska svårigheter. Anna och Stefan Karlsson såg det enorma behovet av hjälp och stöd som finns bland barn och unga och kunde inte längre blunda så ur deras vilja att hjälpa föddes VildaKidz.

VildaKidz startades den 27 januari 2015 och planen var då att hjälpa 100 barn per år. På bara fyra år är antalet uppe i 20 000 barn per år och det handlar om allt mellan fritidsaktiviteter, julklappar, kläder och mat på bordet.

När en barnfamilj har det skralt är det inte så konstigt att aktiviteter som kostar pengar väljs bort, men vi tycker att stänga dörren till idrott borde inte vara en nödvändighet när man har det tufft ekonomiskt. Att för barn få ingå i ett idrottslag på samma villkor som vem som helst är extremt viktigt. Basket är dessutom en av Sveriges mest jämställda och jämlika sporter. 53% av alla basketutövande ungdomar är tjejer och ungdomar med utländsk bakgrund deltar i lika stor utsträckning i basketföreningar som de med svensk bakgrund. Basket är därför så mycket mer än en sport, det är en upplevelse och en livserfarenhet vi vill att alla barn ska få ta del av – oavsett ekonomiska möjligheter. I samarbete med VildaKidz startade vi därför Vilda Basket-hjälpen. Vilda Basket-hjälpen gör att barn med basketdrömmar kan kontakta VildaKidz och ansöka om ekonomiskt stöd för sitt basketspelande. Det kan handla om anmälningsavgifter, licenskostnad eller utrustning. Redan ett dygn efter att Vilda Basket-hjälpen startades hade över 60 anmälningar strömmat in och fler ramlar in varje dag! Nu är målet att tillsammans med Anna och Stefan bakom Vilda Kidz utöka projektet ytterligare så att ännu fler barn och unga får chansen att ta del av världens bästa sport.

Basket förenar Nyheter

2021-05-26 09:02:28

Introduktion föreningsliv

Behöver man kunna hoppa högst eller springa snabbast för att vara en del av föreningslivet?
basket förenar
ungas framtidstro i norrbotten
2021-05-20 08:52:27

Introduktion föreningsliv

Idag var det fullt ös på basketgolvet igen när vi hade en arabisktalande grupp på besök i Luleå Energi Arena
basket förenar
ungas framtidstro i norrbotten
2021-05-18 09:37:05

Norrskenets Basket dag på Luleå Energi Arena

Norrskenets klass 4 & 5-6 var idag på arenan och fick föreläsning med Felicia Ponturo och träning med Keso och Allis!
basket förenar
ungas framtidstro i norrbotten
2021-05-10 09:10:28

Förebildsarbetet på Furuparksskolan

Att få komma tillbaka och fira sina guld på skolan där allt börjar är egentligen vad hela förebildsarbetet handlar om.
basket förenar
förebildsarbetet
2021-05-06 15:51:29

Förebildsarbetet på Norrskenet

Vi brukar säga att vi är mer än vinster och guld, vi vill även vara en vän och en syster🙋‍♀️
basket förenar
förebildsarbetet
2021-04-19 08:33:09

Chioma Nnamaka, Ellen Nyström och Felicia Camara-Ponturo är förebilder som står upp för allas lika värde.

Våra fantastiska Chioma Nnamaka, Ellen Nyström och Felicia Ponturo prisas för deras arbete med Black Lives Matter i vårt projekt Ungas Framtidstro i Norrbotten.
basket förenar
förebildsarbetet
2021-04-04 13:00:28

Håll utkik på våra sociala medier!

Som en avslutande del i vårens antirasistiska arbete kommer vi under april månad dela fyra videoklipp med ämnen som på olika sätt berör rasism. Håll utkik på våra sociala medier!
Basket förenar
Ungas framtidstro i norrbotten
2021-03-28 13:09:42

Sherihan Abdulle

Sherihan Abdulle, artistnamn Cherrie, är 29 år och svensk R&B sångerska och låtskrivare.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-03-28 09:07:35

Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden

”Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden” är en rapport framtagen av Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) vid Uppsala universitet.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-03-18 20:08:19

Ingrid Alexandra

Ingrid Alexandra är utbildad frisör och driver verksamheten HAIR Ingrid Alexandra på Roc Brow Studio i centrala Stockholm.
Basket Förenar
Ungas Framtidstro i Norrbotten
2021-03-15 08:55:28

Irene Otamiri

Irene Otamiri har varit aktiv inom svensk basket länge och hennes basketresa började som spelare i Lund när hon var 12 år.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-03-12 13:32:23

Introduktion i föreningsliv

I vårt projekt Ungas Framtidstro i Norrbotten så jobbar vi tillsammans med flyktingmottagningen där nyanlända från olika platser i Norrbotten får en introduktion i föreningslivet.
Basket Förenar
Ungas Framtidstro i Norrbotten
2021-03-11 13:34:35

Sportlovsbasket med LBC

Lite annorlunda sportlovsbasket tillsammans med Luleå Basketcentrum men lika mycket hjärta och kämpaglöd som vanligt.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2021-03-11 09:53:53

Hanna Böhm Illustratör och kommunikatör.

I nästa lyft delar vi illustratören och kommunikatören Hanna Böhm i en intervju!
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-03-08 10:06:42

Elizabeth och Victoria Lejonhjärta.

Elizabeth och Victoria Lejonhjärta systrarna från Luleå som arbetar som modeller, skribenter och influensers på sociala medier.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-03-07 10:07:51

Hur går rekryteringen till på ert företag?

Afrosvenskar berörs av strukturell diskriminering i en omfattande utsträckning på den svenska arbetsmarknaden.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-03-05 10:15:36

Caroline Muzito-Bagenda

Vår nästa profil är Caroline Muzito-Bagenda. Caroline jobbar som assisterande tränare för Umeå BSKT herrlag och som assisterande tränare för det svenska damlandslaget.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-03-03 10:22:39

Hanna Wallensteen psykolog och föreläsare.

Hanna Wallensteen arbetar som legitimerad psykolog och föreläsare.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-03-01 12:32:11

Förebildsarbetet på Norrskenet

Härliga dagar i Porsöhallen och på Norrskenet när vi både varit på idrottslektioner och på ett klassrumsbesök på Norrskenet i ett nytt samarbete.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2021-03-01 10:24:47

Vi vill hylla svarta kvinnliga profiler i landet inom olika professioner.

Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen och vi kommer att uppmärksamma och hylla svarta kvinnliga profiler i landet. Personer som vi inspireras av och som vi tycker gör skillnad.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-27 10:35:00

Rachel Cargle

I månadens sista tips delar vi instagramkontot @rachel.cargle.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-25 10:37:10

Boktips: Svart Kvinna

I torsdagens tips delar vi boken Svart Kvinna.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-22 12:11:10

Introduktion föreningslivet

Idag välkomnade vi även flyktingmottagningen genom Anna och Hej Främlings Saleh på vår introduktion i föreningsliv med denna härliga Persiskagrupp.
Basket förenar
Ungas Framtidstro i Norrbotten
2021-02-22 10:52:24

"Prata Rasism" en podcast

I måndagens tips delar vi podcasten ”Prata rasism”
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-21 11:08:40

Vad är en “white savior” ?

No White Saviors är en samhällsorganisation som främst leds av en grupp afrikanska kvinnor i Kampala, Uganda.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-18 11:13:11

Filmtips: When They See Us

I nästa tips delar vi TV-serien ”When They See Us” på Netflix.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-18 08:24:41

Introduktion föreningsliv

Idag var det dags för en grupp till i vårt projekt Ungas framtidstro i Norrbotten där vi träffar föräldrar och andra nyanlända och introducerar föreningslivet.
Basket Förenar
Ungas Framtidstro i Norrbotten
2021-02-16 11:17:29

Boktips: Ras & Vithet

Ikväll delar vi ytterligare ett boktips: Ras och Vithet.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-14 11:20:44

Boktips: En Droppe Midnatt

I helgens andra tips delar vi boken En Droppe Midnatt av Jason ”Timbuktu” Diakité.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-13 11:25:26

Black Lives Matter Sverige

I helgens tips delar vi instagramkontot @blacklivesmattersweden
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-11 11:29:32

Kan vi prata om vithet?

I tips nummer tre delar vi podcasten Kan vi prata om vithet.” som leds av Barakat Ghebrehawariat och Lovisa Fhager Havdelin
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-06 11:32:21

Amat Levin

I vårt nästa tips delar vi instagramkontot @svarthistoria som drivs av journalisten och författaren Amat Levin.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-04 11:43:22

Filmtips: Raskortet

I vårt första tips delar vi den svenska dokumentären Raskortet på SVTplay.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-02-01 12:15:00

Black History Month

Black History Month uppmärksammas under februari månad och syns främst i USA, Kanada och Storbritannien, men belyses även i Sverige.
Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2021-01-30 09:54:38

Angående veckans uttalanden


Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten
2020-11-25 13:51:06

Elin Setzman tilldelas årets idrottsledarstipendium!

Årets idrottsledarstipendium från Region Norrbotten på 30 000 kr går till Luleå Baskets Elin Setzman, huvudtränare för ungdomslaget.
Basket Förenar
2020-11-05 08:29:07

Förebildsarbetet med Moa Erlandsson

Idag har Moa Erlandsson varit på skolbesök på Benzeliusskolan
Basket Förenar
Förebildsarbetet
2020-11-03 08:27:59

Förebildsarbetet på Hedskolan

Idag har Moa Erlandsson varit på Hedskolan hela förmiddagen.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2020-10-30 14:23:02

Höstlovsbasket

Höstlovsbasket på schemat och liv och rörelse i LEA.
Basket förenar
förebildarbetet
2020-10-23 15:34:28

Introduktion i föreningsliv

Idag var det dags för en introduktion tillsammans med en persisktalande grupp.
BAsket förenar
Ungas Framtidstro i Norrbotten
2020-10-15 15:21:06

Introduktion föreningsliv

Idag har vi i vårt projekt Ungas Framtidstro i Norrbotten träffat en swahilitalande grupp här på Luleå Energi Arena.
Basket förenar
Ungas Framtidstro i Norrbotten
2020-10-14 17:49:08

2 dagar Förebildsarbetet med Moa Erlandsson i Boden

Fantastiskt roliga dagar när Moa varit i Boden på skolbesök på Mårängskolan.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2020-10-08 17:22:56

Förebildsarbetet på Tallkronanskolan

Josefin Vesterberg och Chioma Nnamaka var tillsammans med Luleå Basketcentrum i Kronanhallen på morgonen och drillade ett gäng ungdomar från klass 2.
Basket Förenar
Förebildsarbetet
2020-10-06 17:39:03

Förebildsarbetet på Furuparksskolan

Om Ellen kände sig hemma sist så var både Ellen och Josse verkligen tillbaka där allt började idag.
Basket Förenar
Förebildsarbetet
2020-10-02 14:46:36

Vi står upp för allas lika värde!

Igår startade säsongen 2020-2021 i Svenska Basketligan dam. En säsong som på många sätt är annorlunda än tidigare säsonger, men minst lika viktig.
Basket Förenar
2020-09-30 17:34:31

Förebildsarbetet med Höken legenden

Idag var två stjärnor som spelade utomlands förra året på plats på Örnässkolan och lite extra speciellt eftersom Ellen faktiskt startade sin karriär just här i Höken.
Basket Förenar
Förebildsarbetet
2020-09-30 17:30:55

Förebildsarbetet med Felicia

Felicia Ponturo var tillbaka på Måttsundsskolan på morgonen och hade idrottslektioner med två klasser på sitt besök.
Basket Förenar
Förebildsarbetet
2020-09-25 08:22:15

Förebildsarbetet på Tallkronanskolan

På morgonen har Chioma Nnamaka och Ellen Nyström tillsammans med Luleå basketcentrum besökt årskurs 2 i Kronanhallen
Basket förenar
Förebildsarbete
2020-09-23 17:17:00

Förebildsarbetet i Sunderbyn

Äntligen fick Moa och Matilda Ekh komma ut till denna härliga förskoleklass på Sunderbyskolan efter lite ombokningar.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2020-09-17 16:56:52

Förebildsarbetet på Alviksskolan

Felicia Ponturo var tillsammans med Luleå Basketcentrum på Alviksskolan och hade klass 1-3 idag.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2020-09-14 13:00:57

Förebildsarbete i Måttsund

Idag har Felicia Ponturo varit på Måttsundsskolan tillsammans med Luleå basketcentrum.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2020-09-14 12:52:41

Förebildsarbete på Tallkronanskolan

Idag har Josefin Vesterberg och Ellen Nyström tillsammans med Luleå basketcentrum varit i Kronanhallen tillsammans med årskurs 3.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2020-09-11 12:19:18

Förebildsarbete på Benzeliusskolan

Felicia har varit på Benzeliusskolan två gånger denna vecka och tillsammans med Luleå Basketcentrum hållit i idrottslektioner.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2020-09-11 10:07:14

ÖPPET BREV TILL SVENSK BASKET

Problematiken som finns i tystnadskulturen runtom i basketsverige är något som vi vill lyfta och förändra.
Basket Förenar
2020-09-10 18:00:17

Suicidpreventiva dagen 10 september

Idag 10 september är det suicidpreventiva dagen, vi tänder ett ljus för alla som inte är med oss och de tiotusentals människor som varje år får beskedet att någon de känner har tagit sitt liv
Basket förenar
Suicide Zero
2020-09-10 12:32:21

Förebildsarbetet på Östra skolan

Josefin Vesterberg och Ellen Nyström besökte klass 2B på Östra skolan idag tillsammans med Luleå basketcentrum.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2020-09-08 12:08:14

Förebildsarbetet på Östra skolan

Vi vill att fler ska spela basket och därför är vi tillsammans med Luleå basketcentrum ute på idrottslektioner för att introducera vår fantastiska sport, denna gång var det Östra skolan.
Basket förenar
Förebildsarbetet
2020-09-01 14:59:40

Introduktion Föreningsliv

Idag har vi haft introduktion föreningsliv tillsammans med en persisktalande grupp.
Basket förenar
Ungas Framtidstro i Norrbotten
2020-04-14 14:52:34

#forthefuture Mål 5 i samarbete med Bastard Burgers och Tjejjouren Luleå

Kvinno-och tjejjourer världen över vittnar om en stor ökning av våld mot kvinnor i hemmet i samband med Corona. Nästa mål i #forthefuture i samarbete med Tjejjouren Luleå och Bastard Burgers.
Basket Förenar
Tjejjouren Luleå
2020-04-08 14:04:59

Sparbanken Nord - en klippa i svåra tider

Vi är så glada och tacksamma över att kunna dela med oss av nyheten att Sparbanken Nord går in med 250 000kr i extra stöd för att möjliggöra vår fortsatta verksamhet efter sviterna av Covid-19.
Sparbanken Nord
Basket Förenar
2020-02-26 11:23:34

8 mars - mer än bara basket

Söndagen den 8 mars handlar om mer än bara basket. Då är det Internationella kvinnodagen och tillsammans med Tjejjouren Luleå välkomnar vi er till Luleå Energi Arena.
Basket Förenar
2020-02-12 16:11:11

Internationella Kvinnodagen 2020

På internationella kvinnodagen 8 mars så har vi, hemmamatch mot Wetterbygden i Luleå Energi Arena. Vi vill uppmärksamma denna viktiga dag genom att fylla Luleå Energi Arena med företag,
Basket Förenar
2020-01-08 15:50:41

LEDARSKAP UNDER MATCH - clinic för ungdomscoacher

Ta del av två rafflande semifinaler i Svenska Cupen och lär dig ännu mer om matchcoachning under en clinic ledd av Mikael Johansson!
Svenska Cupen
Utbildning
2019-11-26 08:41:20

Julklappsinsamling!

Julen är en härlig högtid med god mat, mysiga kvällar med vänner och familj och klappar under granen. Tyvärr är det långt ifrån verkligheten för många barn i Norrbotten.
Basket Förenar
2019-10-22 15:00:38

Luleå Basket och Suicide Zero inleder samarbete

Luleå Basket inleder samarbete med den ideella organisationen Suicide Zero
Suicide Zero
Basket Förenar
2019-10-07 20:52:21

100 slag mot bröstcancer - vi antar utmaningen!

Boxbollen är ett roligt träningsredskap med en mjuk boxboll i elastiskt snöre som används av personer som genomgått en bröstoperation. Nu kan vi alla hjälpas åt att slå mot cancer.
Rosa Oktober
Basket Förenar
2019-10-02 14:29:32

Rosa Matchen - en livsviktig kväll

Lördagen den 26 oktober spelar Luleå Basket sin Rosa Match - en livsviktig kväll där vi samlar in pengar till forskningen mot bröstcancer.
Rosa Oktober
Basket Förenar