BASKET FÖRENAR

För Luleå Basket har allas lika värde och integration alltid varit en viktig del och vi är stolta över att tillsammans med svensk basket jobbat för detta i mer än trettio år. Med stort publikstöd och fans i unga åldrar följer ett ansvar att vara goda förebilder. Genom de sportsliga framgångarna och det sociala ansvarstagandet bidrar vi till att positivt påverka synen på Luleå och Norrbotten, ett ansvar som vi ödmjukt och stolt gärna tar på oss.

Historiskt har vi jobbat med en rad olika projekt och sedan 2013 har det varit en viktig del av vår identitet tillsammans med Sparbanken Nord, som var först ut som samarbetspartner i CSR-arbetet. Regionen, kommunen och framförallt våra sponsorer har stöttat oss helhjärtat när vi utvecklat denna verksamhet.

Våra spelare är förebilder, besöker idrottslektioner tillsammans med Luleå Basketcentrum, gör klassrumsbesök med föreläsningar om likheten mellan lag och klassrum, om psykisk ohälsa, men framförallt om vikten av att ungdomar tror på och skapar förutsättningar i sin stad och i Norrbotten.

Vi jobbar även aktivt med integration där nyanlända föräldrar och barn får en positiv introduktion till föreningslivet och basket. Om vi ska bli mer integrerande måste vi också vara nyfikna på varandra och i konstant förändring för att vara välkomnande.

Vår värdegrund innebär att vi har mångåriga samarbeten med organisationer som Tjejjouren i Luleå och VildaKidz där vi även utvecklat Vilda basket-hjälpen samt Suicide Zero där våra spelare, både elit och ungdomslag utbildats i “Våga fråga” för att synliggöra psykisk ohälsa och suicidprevention.

Rosa Oktober där vi varje år samlar in pengar till bröstcancerforskningen. Här har vi under mer än tio år varit drivande i svensk basket med vår Rosa match. Laget spelar då i rosa dräkter och har olika aktiviteter som inbringar medel till stiftelsen. Detta har nu basketligan infört för alla lag och det är vi väldigt glada över.

Under 2020 har vi gjort ett tydligt ställningstagande för black-lives-matter-rörelsen där vi vill vara drivande i att utbilda och nå fram med budskapet att den rasism som finns i Sverige och världen måste synliggöras och som det är allas vårt ansvar att motarbeta. Detta arbete drivs av spelarna som hjälper oss som klubb att vara lika goda förebilder som vi kräver av dem.

Så tack till alla sponsorer och publik som är med på vår resa, utan er skulle det inte finnas möjlighet att genomföra våra projekt. Vi vet att basket förenar, men är samtidigt medvetna om att det kommer krävas många års arbete innan vi är där vi vill vara.

Nu inleder vi ett nytt kapitel under namnet BASKET FÖRENAR för allt vårt arbete med CSR och sociala projekt.

 

Våra projekt

Ungas framtidstro i Norrbotten

2013 startade projektet Ungas framtidstro i Norrbotten i samarbete med Sparbanken Nord. Ett folkhälsoprojekt  där våra spelare är ute och föreläser om hur man som elitidrottare jobbar med målbilder och press, vikten av att stötta varandra och vara en bra kamrat, både i laget och i klassrummet. Dessutom belyser vi det faktum att man inte behöver lämna Norrbotten för att uppfylla sina drömmar utan att det går att nå sina mål på hemmaplan, båda yrkesmässigt och sportsligt.

När vi har jobbat med Ungas framtidstro i Norrbotten så har vi valt att använda oss av spelare fostrade i Norrbotten just för att kunna understryka vilka möjligheter som finns här. Det självklara valet har då varit att Allis Nyström har fått möjligheten att föreläsa för skolklasser runt om i Norrbotten om sin idrottsliga karriär, hur man är en bra kompis och hur man når sina mål.

Under 2014 besökte Allis en skolklass i Älvsbyn, som vid det laget inte haft en verksam basketförening på nära 30 år. Efter Allis klassrumsbesök blev några flickor i klassen sugna att prova på basket. Sagt och gjort, de framförde sin önskan till sina föräldrar som i sin tur kontaktade Lasse Mikkelson.

Lasse, som nu jobbar ideellt med Jokkmokk Basket, och Ingemar Ek som var med och startade Luleå Basketcentrum, hjälpte dem att starta upp en basketförening som kom att kallas Älvsby Basketbollklubb. Nu har klubben 5 aktiva basketgrupper, 3 aktiva lag i seriespel och flera EBC-lag.

Tack till våra sponsorer som gör detta möjligt.

läkarjouren

Förebildsarbete

Många ser idag på Luleå Basket som en sportslig framgångssaga. 6 SM-guld är en enorm prestation och något vi är oerhört stolta över. Mycket slit och svett har offrats för att lyckas med de sportsliga framgångarna vi uppnått senaste åren. Men Luleå Basket är så mycket mer än sina SM-medaljer. Vi är en samhällsaktör, en vän och en syster.

Vi vill förutom att introducera så många barn och ungdomar i vår underbara sport även nå ut till alla dom och förmedla att alla är lika mycket värda i ett lag eller i en klass, hur viktigt det är att vara en god vän och stärka varje individs självförtroende. I samband med det kan vi förmedla de starka och coola idrottarna vi har i laget och ge unga flickor och pojkar kvinnliga förebilder som inte är längre bort än Luleå Energi Arena.

Det gör vi genom hälsa på i klassrum och idrottslektioner tillsammans med Luleå Basketcentrum, besöka klubblagens hemmahallar och anordna träningar, närvara vid en rad olika aktiviteter så som att vi deltagit i Luleå Pride, närvarat på familjedagar, sportlovsbasket, Tomtebo Cup, och mycket, mycket mer. Vi vill att barn och unga ska se våra spelare som en vän och en lagkamrat. Luleå Basket ska erbjuda unga idrottare förebilder att se upp till som känns tillgängliga.

Tack till våra sponsorer som gör detta möjligt.

Vilda Basket-hjälpen

2015 bildades den ideella föreningen VildaKidz med syftet att skapa en meningsfull fritid för utsatta barn och unga och finnas som komplement till alla aktiviteter som kostar pengar. Enligt Rädda Barnens årsrapport 2014 så lever 8% av barn i Norrbotten under svåra ekonomiska svårigheter. Anna och Stefan Karlsson såg det enorma behovet av hjälp och stöd som finns bland barn och unga och kunde inte längre blunda så ur deras vilja att hjälpa föddes VildaKidz.

VildaKidz startades den 27 januari 2015 och planen var då att hjälpa 100 barn per år. På bara fyra år är antalet uppe i 20 000 barn per år och det handlar om allt mellan fritidsaktiviteter, julklappar, kläder och mat på bordet.

När en barnfamilj har det skralt är det inte så konstigt att aktiviteter som kostar pengar väljs bort, men vi tycker att stänga dörren till idrott borde inte vara en nödvändighet när man har det tufft ekonomiskt. Att för barn få ingå i ett idrottslag på samma villkor som vem som helst är extremt viktigt. Basket är dessutom en av Sveriges mest jämställda och jämlika sporter. 53% av alla basketutövande ungdomar är tjejer och ungdomar med utländsk bakgrund deltar i lika stor utsträckning i basketföreningar som de med svensk bakgrund. Basket är därför så mycket mer än en sport, det är en upplevelse och en livserfarenhet vi vill att alla barn ska få ta del av – oavsett ekonomiska möjligheter. I samarbete med VildaKidz startade vi därför Vilda Basket-hjälpen. Vilda Basket-hjälpen gör att barn med basketdrömmar kan kontakta VildaKidz och ansöka om ekonomiskt stöd för sitt basketspelande. Det kan handla om anmälningsavgifter, licenskostnad eller utrustning. Redan ett dygn efter att Vilda Basket-hjälpen startades hade över 60 anmälningar strömmat in och fler ramlar in varje dag! Nu är målet att tillsammans med Anna och Stefan bakom Vilda Kidz utöka projektet ytterligare så att ännu fler barn och unga får chansen att ta del av världens bästa sport.

Basket förenar Nyheter

2021-01-30 09:54:38

Angående veckans uttalanden


Basket Förenar
2020-11-25 13:51:06

Elin Setzman tilldelas årets idrottsledarstipendium!

Årets idrottsledarstipendium från Region Norrbotten på 30 000 kr går till Luleå Baskets Elin Setzman, huvudtränare för ungdomslaget.
Basket Förenar
2020-10-02 14:46:36

Vi står upp för allas lika värde!

Igår startade säsongen 2020-2021 i Svenska Basketligan dam. En säsong som på många sätt är annorlunda än tidigare säsonger, men minst lika viktig.
Basket Förenar
2020-09-11 10:07:14

ÖPPET BREV TILL SVENSK BASKET

Problematiken som finns i tystnadskulturen runtom i basketsverige är något som vi vill lyfta och förändra.
Basket Förenar
2020-04-14 14:52:34

#forthefuture Mål 5 i samarbete med Bastard Burgers och Tjejjouren Luleå

Kvinno-och tjejjourer världen över vittnar om en stor ökning av våld mot kvinnor i hemmet i samband med Corona. Nästa mål i #forthefuture i samarbete med Tjejjouren Luleå och Bastard Burgers.
Basket Förenar
Tjejjouren Luleå
2020-04-08 14:04:59

Sparbanken Nord - en klippa i svåra tider

Vi är så glada och tacksamma över att kunna dela med oss av nyheten att Sparbanken Nord går in med 250 000kr i extra stöd för att möjliggöra vår fortsatta verksamhet efter sviterna av Covid-19.
Sparbanken Nord
Basket Förenar
2020-02-26 11:23:34

8 mars - mer än bara basket

Söndagen den 8 mars handlar om mer än bara basket. Då är det Internationella kvinnodagen och tillsammans med Tjejjouren Luleå välkomnar vi er till Luleå Energi Arena.
Basket Förenar
2020-02-12 16:11:11

Internationella Kvinnodagen 2020

På internationella kvinnodagen 8 mars så har vi, hemmamatch mot Wetterbygden i Luleå Energi Arena. Vi vill uppmärksamma denna viktiga dag genom att fylla Luleå Energi Arena med företag,
Basket Förenar
2020-01-08 15:50:41

LEDARSKAP UNDER MATCH - clinic för ungdomscoacher

Ta del av två rafflande semifinaler i Svenska Cupen och lär dig ännu mer om matchcoachning under en clinic ledd av Mikael Johansson!
Svenska Cupen
Utbildning
2019-11-26 08:41:20

Julklappsinsamling!

Julen är en härlig högtid med god mat, mysiga kvällar med vänner och familj och klappar under granen. Tyvärr är det långt ifrån verkligheten för många barn i Norrbotten.
Basket Förenar
2019-10-22 15:00:38

Luleå Basket och Suicide Zero inleder samarbete

Luleå Basket inleder samarbete med den ideella organisationen Suicide Zero
Suicide Zero
Basket Förenar
2019-10-07 20:52:21

100 slag mot bröstcancer - vi antar utmaningen!

Boxbollen är ett roligt träningsredskap med en mjuk boxboll i elastiskt snöre som används av personer som genomgått en bröstoperation. Nu kan vi alla hjälpas åt att slå mot cancer.
Rosa Oktober
Basket Förenar
2019-10-02 14:29:32

Rosa Matchen - en livsviktig kväll

Lördagen den 26 oktober spelar Luleå Basket sin Rosa Match - en livsviktig kväll där vi samlar in pengar till forskningen mot bröstcancer.
Rosa Oktober
Basket Förenar