Spelschema 2019/2020

September 2019

25 Ons 19:00
Luleå Basket - Mark Basket

Äntligen var det dags att starta upp säsongen 19/20. Förberedelserna har varit intensiva och trots att att många detaljer fortfarande behöver jobbas på så var säsongsöppningen en lyckad tillställning.

Stämningen var på topp när 2061 personer intagit Luleå Energi Arena för att se Luleå Basket springa ut på golvet för första gången för i år. Några gamla, några nya och några nygamla ansikten ingår i tolvmannatruppen denna säsong. På golvet saknades Västeråsguarden Matilda Ekh som är i USA och Natisha Hiedeman som snart spelar WNBA-final med Connecticut Suns.

“Skönt att ha premiären gjord!” Säger Robin Sandberg. Första tre minuterna var poänglösa för hemmalaget innan det lossnade på ritkigt. “Lite skakig början och tajmingen överlag var kanske inte helt perfekt första minuterna. Lite väl mycket upp och ner och vi behöver hitta en stabilare nivå på spelet. Däremot är det positivt att vi spelar snabbt och skapar 44 poäng från 27 turn overs när vi inte riktigt har skyttet på vår sida. Offensivt positivt att många bidrar och att delar bollen.”

Mot slutet av första perioden hade vi hittat varandra och spelet började flyta bättre. Luleåpubliken bjöds på flera härliga assists, snabb basket och härlig stämning. “Kul att vi kunde spela runt på alla och att alla gjorde det bra. Fantastisk atmosfär och svinroligt med mycket publik! Grym kväll! säger Sandberg och fortsätter: “Defensivt behöver vi justera några detaljer men överlag så var det en bra premiär som vi kan ta med oss till kommande vecka.”

Nästa vecka väntar A3. En tuff match, tidigt på säsongen som kommer bli enDet  utmaning. Nu väntar återhämtning för laget innan förberedelserna för A3 börjar.
“Mot Umeå kommer vi testas på en annan nivå. Umeå har behållit hela truppen, haft ungefär tre veckor längre försäsong så det ska bli intressant att se hur vi tar oss an den prövningen.”

Luleå-Mark 88-59 (24-13, 23-16, 28-15, 13-15).
Poäng Luleå: Ivey Slaughter 16, Chioma Nnamaka 14, Santa Okockyte Baltkojiene 12, Allis Nyström 12, Josefin Vesterberg 10, Milica Jovanovic 9, Felicia Ponturo 9, Emma Karamovic 5, Jenny Södersten 1.
Mark: Erica Iderstål 17, Stina Almqvist 7, Jada Terry 7, Cierra Johnson 6, Emma Häger 5, Anna Golob 5, Quy Nguyen 5, Miranda Elebring 5, Ester Sjöstrand 2.
Publik: 2061.

Oktober 2019

03 Tors 18:00
A3 Basket - Luleå Basket

Precis som förutspått blir det en tuff drabbning när topplagen från norr möter varandra. Den här gången är det A3 som har hemmaplansfördel och det blir en tuff start på matchen. 

Hemmalaget öppnar starkt och skapar ett övertag tidigt i första quartern. Efter en time out hittar vi rytmen igen och kämpar oss sakta men säkert tillbaka in i matchen för att sedan kunna sätta ordentlig press på A3 när vi lyckas stänga andra quartern med en poängs ledning.

“Tuff förlust borta i Umeå,” säger Robin Sandberg. “En match som präglades av starten där vi gör enkla misstag som gör att A3 får styra matchen. Vi gör ett bra jobb med att komma tillbaka in i fighten, framför allt defensivt, vilket gör att vi leder med en poäng inför andra halvlek.”

Andra halvlek blir minst lika tuff, om inte ännu tuffare än den första. Umeås Lajahna Drummer och Alyssa Lawrence presterar riktigt bra och är svåra att kontrollera under korgarna. Trots att vi öppnar tredje quartern bra med Milica Jovanovic i täten som gör flera viktiga poäng så tappar vi greppet om matchen. Under fjärde perioden kan A3 utöka sin ledning till så mycket som 8 poäng och trots att vi gör en beundransvärd upphämtning så räcker det inte hela vägen. Matchen slutar i en riktig nagelbitare med slutresultatet 76-73.

“Tredje perioden är där vi förlorar matchen med att släppa in 25 poäng. Vi gör återigen en bra upphämtning under de sista minuterna och har möjlighet att ta det till förlängning med sista skottet”, säger Sandberg och fortsätter: “Det är starkt av oss att komma tillbaka och fortsätta spela men defensivt behöver vi göra en bättre prestation. Vi tar med oss bra perioder och lär oss av starten av båda halvlekarna. A3 gör en bra match idag och det ska bli intressant när båda lagen fått mer tid tillsammans.”

Värda att nämnas är Ivey Slaughter som ger Umeås Drummer och Lawrence en riktig fight under korgarna. Poängbäst i Luleå Milica Jovanovic med 20 poäng, tätt följd av Slaughter som producerar 19. Redan nu på onsdag väntar vi nästa skarpa läge när Norrköping Dolphins gästar oss.

“Nästa vecka kommer Norrköping upp till Luleå och då ser vi till att studsa tillbaka. Vi blickar framåt, lång säsong att se fram emot”, avslutar Sandberg.

A3 Basket Umeå-Luleå Basket  76-73 (19-15, 16-21, 25-20, 16-17).
Umeå: Lajahna Drummer 17, Alyssa Lawrence 16, Tiffany Brown 13, Jelena Ivezic 9, Tamara Radocaj 8, Sandra Hansson 7, Isabelle Edholm 6,
Luleå: Milica Jovanovic 20, Ivey Slaughter 19, Santa Baltokojiene 12, Josefin Vesterberg 8, Chioma Nnamaka 5, Allis Nyström 4, Matilda Ekh 3, Emma Karamovic 2.
Publik: 1.235 i Umeå Energi Arena.

09 Ons 19:00
Luleå Basket - Norrköping Dolphins

Det blir en komfortabel seger ikväll när Norrköping gästar oss. Efter A3-förlusten förra veckan har fokuset legat på att finslipa detaljer i defence något som märktes av i anfall då början av matchen blev lite hackig. I andra perioden får vi bättre fart på bollen och anfallsspelet klickar mer och mer. Vi skapar oss en trygg ledning inför halvtidsvilan och efter det hade Norrköping svårt att komma ikapp. Matchen slutar 74-49.

“En match där vi får till defensiven efter två tveksamma insatser mot Mark och Umeå”, säger Robin Sandberg och fortsätter: “Att hålla Norrköping på 49 poäng är väldigt bra. Ännu mer imponerande är det med tanke på returtagningen där Norrköping kniper 16 offensiva returer, vilket inte är optimalt. Dock ett stort steg framåt defensivt, och det tar vi med oss i kommande matcher.”

Matchen inleddes med några till synes tveksamma anfall där bollen inte riktigt fick sving. Inget som är konstigt med tanke på hur förberedelserna sett ut enligt Sandberg.
“Prioriteten har legat på  det defensiva jobbet de senaste två veckorna vilket har gjort att det offensiva spelet inte har kommit lika långt. Det handlar både om struktur och timing men också att vi måste hitta våra individuella roller och positioner. Jag tycker att det är förståeligt att det tar tid när vi har gjort förändringar i vårt offensiva spel jämfört med tidigare år. Jag tycker vi börjar hitta strukturen vi letar efter och det visar sig i våra set-plays. Jag tror att med lite mer tid åt det offensiva så har vi bra förutsättningar att få ihop det till kommande vecka mot Galatasaray.”

Det var en underhållande match besökarna i Luleå Energi Arena fick nöjet att njuta av ikväll. Vi kan redan nu konstatera att vi har en stark trupp, men framförallt en bredd som har stor utvecklingspotential.
“Individuellt så ser vi igen att vi har många hot och många som bidrar både offensivt och defensivt. Returtagningen och spelet nära korgen var viktiga faktorer idag och där framför allt Josefin och Allis utmärker sig idag.”

Nu väntar en vecka tills nästa match som också blir startskottet för Eurocupsäsongen 2019-2020 där vårt första möte blir mot Galatasaray.
“Eurocup närmar sig och vi börjar med Galatasaray som i år ser väldigt, väldigt starka ut med bland andra guarden Bria Hartley som hade en stor roll i franska landslaget under EM i somras där de tog silvermedalj. Det kommer krävas mycket av oss att ta en vinst på bortaplan och det kommer bli spännande att se hur vi hanterar den uppgiften.”

Luleå – Norrköping 74-49 (23-15, 18-9, 19-10, 14-15).
Luleå: Santa Baltkojiene 14, Ivey Slaughter 10, Milica Jovanovic 10, Allis Nyström 10, Emma Karamovic 9, Chioma Nnamaka 8, Josefin Vesterberg 5, Matilda Ekh 4, Felicia Ponturo 2, Moa Erlandsson 2.
Norrköping: Leslie Robinson 13, Teniya Page 12, Anna Lundquist 8, Tanesha Sutton 7, Patricia Elias 3, Rakel Gyberg 3, Matilda Ståhl 2,  Ndey Ramou Jeng 1.
Publik: 1 021.

16 Ons 19:30
Galatasaray - Luleå Basket

Eurocup-säsongen är igång och vi fick lov att starta med tuffast möjliga motstånd. Galatasaray, späckat med stjärnor och en av favoriterna till mästartiteln, gav oss ingen lätt premiärmatch. En knökfull, högljudd hemmaläktare och ett rasande tempo gjorde kvällens uppgift till allt annat än lätt.

Matchen startar inte på ett optimalt sätt för oss. Hemmalaget får lov att göra flera enkla poäng och vi är oförsiktiga med bollen och hittar inte flytet i offence. Efter en time out hittar vi tillbaka till vårt spel men Galatasaray straffar oss hårt för varje misstag och det blir kostsamt.

“Idag kändes det som att vi kunde springa men inte gå. Och då menar jag att vi gjorde de svåra sakerna väldigt bra men hade problem med att transportera bollen över halvplan och returtagning. De här två faktorerna gjorde att Galatasaray gjorde 45 poäng från offensiva returer och våra turn overs”, säger Robin Sandberg.

Trots tydliga förbättringsområden som ovan nämnt så var det glädjande att se Felicia Ponturo och Matilda Ekh kliva fram och ta stort ansvar matchen igenom. De gör sin livs första Eurocup-match med is i magen och presterar så väl att det finns inget annat att göra än att lyfta på hatten.

“Många andra situationer gör vi rätt bra både offensivt och defensivt, vilket vi kan ta med oss. Offensivt ser det bra ut när vi är aggressiva och vill skapa medan defensivt tar vi med oss att vi spelar rätt bra fem mot fem.”

Returtagningen och antalet turn overs lämnar mycket att önska. Och det blir en förlust ikväll i och för sig, men matchbilden som den stundtals var hade kunnat generera ett annat resultat. Mot slutet av matchen putsar vi till siffrorna, gör 3-15 sista sex minuterna och slutresultatet blir 74-55.

Eurocup-säsongen har bara börjat. Nästa möte mot Galatasaray blir med hemmaplansfördel den 6 november och då vet vi ännu bättre vad som krävs av oss. Nu närmast kommer en hemmamatch om en vecka där polska Artego Bydgoszcz väntar på andra sidan planen.

“För att återgå till det jag sa först, så är det mycket enklare att lära sig att gå än att springa. Kan vi gå mot Artego nästa vecka så tycker jag att vi har en bra chans att knipa första Eurocup-vinsten”, avslutar Sandberg.

Galatasaray-Luleå 74-55 (29-17, 11-9, 19-10, 15-19).
Poäng Luleå: Ivey Slaughter 12, Chioma Nnamaka 10, Matilda Ekh 8, Felicia Ponturo 8, Allis Nyström 7, Milica Jovanovic 5, Josefin Vesterberg 4, Santa Baltkojiene 1.

23 Ons 19:00
Luleå Basket - Artego Bydgoszcz

Det bjöds på en match med många ansikten ikväll i Luleå Energi Arena. Vi öppnar med en ganska bra första period där vi faktiskt håller våra polska gäster på en poängs underläges när vi går in i första periodpausen. I andra perioden ändras matchbilden helt och vi ger bort ett rejält övertag till Artego Bydgoszcz.

“Vi kommer ut förvånansvärt bra in i matchen i första perioden. Bra timing, bra tryck och bra aggressivitet. Sättet på slutar första perioden och inleder andra på är under all kritik. Framförallt offensivt. Vi har svårt att ta beslut med bollen och detta gör att vi har lägre procent, fler turn overs och sämre bollrörelse,” konstaterar Robin Sandberg.

Artego straffar oss direkt för våra misstag och inleder andra perioden med en run på 10-0 och det dröjer över fyra minuter innan vi lyckas sätta bollen i korgen. Gästernas överläge ökas till så mycket som 19 poäng och det ser ut att vara ganska mörkt för hemmalaget. Efter halvlek händer dock något, vi lyckas skapa momentum och med publikens hjälp jobbar vi sakta men säkert ikapp Artego.

“I tredje perioden kommer vi ut aggressivt både offensivt och defensivt. Detta resulterar i hela nio turn overs för Artegos del under den här perioden men också högprocentigt skytte från oss. Nu är det vi som har kontroll över tempot och matchen. Vi lyckas knappa igen så att vi är minus sex inför sista perioden. Med endast tre minuter kvar av matchen skiljer det så lite som fyra poäng. Där blir då varje possession väldigt viktigt och två defensiva missar resulterar i två raka treor av Artego.”

Vi kommer väldigt nära ikväll men det räcker inte hela vägen. Artego gör ett sista ryck och vinner matchen med tio poäng, slutresultat 62-72. Trots en förlust så bjöds Luleåpubliken på en riktigt härlig show från senaste tillskottet Natisha Hiedeman som gör 13 poäng i sin debut.

“Det känns tryggt att ha Natisha på plan och hon har anpassat sig snabbt till det vi vill göra även fast det inte var perfekt efter fyra träningar med laget. Men helt klart en godkänd premiär!” Säger Sandberg nöjt.

Natisha Hiedeman är inte orolig trots kvällens förlust: “The game didn’t go how we wanted, but we know that we have fight to battle back. The second quarter stumped us— but we are learning from the bad and taking away from the good and will apply it next game.”

Nu väntar förberedelser inför lördagens match mot Alvik i Svenska Basketligan som även den spelas på hemmaplan. Uppkast 18.00 i Luleå Energi Arena. Då är det dessutom Rosa matchen, en livsviktig kväll där vi samlar in pengar till förmån för bröstcancerforskningen. Tillsammans kan vi rädda liv!

FIBA EuroCup Women, grupp E
Luleå Basket – Artego Bydgoszcz 62-72
 (17-16, 6-24, 22-11, 17-21).
Luleå: Ivey Slaughter 15, Natisha Hiedeman 13, Milica Jovanovic 9, Santa Baltkojiene 7, Chioma Nnamaka 6, Allis Nyström 6, Josefin Vesterberg 4, Matilda Ekh 2.
Artego: Laura Miskiniene 15, Jennifer O´Neill 13, Brianna Kiesel 11, Kateryna Rymarenko 11, Karolina Pobozy 10, Karina Michalek 9, Elzbieta Miedzik 3.

26 Lör 18:00
Luleå Basket - Alvik Basket

Det bjuds på en nagelbitare i Luleå Energi Arena ikväll. Alvik, som är ett av de favorittippade lagen i år, är hungriga efter ytterligare en vinst och vi är fast beslutna om att studsa tillbaka efter två förluster i Eurocup. Vi öppnar matchen med en av våra bättre perioder och sätter hård press på Alvik som har svårt att hantera vårt intensiva försvarsjobb. Vi stänger första perioden med 19-13 vilket känns tryggt inför andra perioden. Där tappar vi däremot vårt övertag när vi har problem med avsluten och låter Alvik krypa nära.
“En tuff kamp där vi har svårt att skjuta i bollen när Alvik faller in och lämnar oss öppna. Faktum är att de faktiskt skjuter bättre än oss från trepoängslinjen även fast vi skapar öppna lägen. Vi måste bli mer aggressiva för att komma både till straffkastlinjen och få avslut närmare korgen”, säger Robin Sandberg efter kvällens seger.

“Matchen vänder och vrider mycket på grund av turn overs där vi spelar väldigt aggressivt och skapar hela 21 turn overs, framför allt i period ett och fyra där vi gör våra bästa defensiva perioder. Offensivt så har vi svårt att ta hand om bollen och Alviks passiva försvar passade kanske inte oss gjorde att vi blev tveksamma.”

Tredje perioden fortsätter likt den andra men vi lär oss av våra misstag och när vi kliver in i fjärde kvarten gör vi det med ny beslutsamhet. Arenan är med oss och vi kryper om Alvik som skaffat sig ett överläge.

“Återigen så är vi medvetna om att vi har ett tufft spelschema där det är många värdematcher på kort tid så vi tar oss att vi faktiskt vinner ikväll mot ett finalkandiderande Alvik”, avslutar Robin Sandberg.

Slutresultat: Luleå – Alvik 71-69 (19-13, 21-23, 17-20, 14-13).
Luleå: Natisha Hiedeman 16, Ivey Slaughter 13, Milica Jovanovic 12, Felicia Ponturo 9, Chioma Nnamaka 8, Matilda Ekh 7, Allis Nyström 4, Josefin Vesterberg 2.
Alvik: Tova Sabel 23, Janel McCarville 14, Elin Ljunggren 14, Paula Juhlin 8, Sylvia Leth 6, Nina Baresso 4.
Publik: 989.

31 Tors 19:00
Luleå Basket - ACS Sepsi-SIC

Luleå – ACS Sepsi-SIC, Rumänien 74-81 (21-17, 20-22, 12-21, 21-21)
Luleå: Natisha Hiedeman 29, Milica Jovanovic 14, Ivey Slaughter 11, Felicia Camara-Ponturo 8, Mathilda Ekh 7, Allis Nyström 3, Josefin Vesterberg 2

November 2019

06 Ons 19:00
Luleå Basket - Galatasaray

Luleå Basket – Galatasaray 67-72 (17-22, 11-15, 25-17, 14-18).
Luleås poäng: Natasha Hiedeman 19, Josefin Vesterberg 15, Milica Jovanovic 11, Chioma Nnamaka 11, Allis Nyström 4, Ivey Slaughter 4, Matilda Ekh 3.

08 Fre 19:00
Luleå Basket - EOS

Luleå-Eos 68 – 52 (10-8, 15-11, 19-13, 24-20).
Luleå: Natisha Hiedeman 16, Josefin Vesterberg 12, Chioma Nnamaka 11, Milica Jovanovic 9, Ivey Slaughter 8, Matilda Ekh 6, Felicia Camara-Ponturo 3, Emma Karamovic 2, Allis Nyström.
Eos: Dubravka Dacic 15, Kajsa Lundahl 10, Tove Hultin 8, Sofie Ljungcrantz 8, Louise Noaksson 4, Mary Goulding 3, Vendela Genell 2, Julia Nyström 2.
Publik: 821.

22 Fre 19:00
Telge - Luleå Basket
28 Tors 18:00
Artego Bydgoszcz - Luleå Basket

December 2019

01 Sön 16:00
Luleå Basket - Högsbo Basket
05 Tors 18:00
ACS Sepsi-SIC - Luleå Basket
07 Lör 14:00
Wetterbygden - Luleå Basket
13 Fre 19:00
Luleå Basket - Visby Ladies
20 Fre 19:00
Uppsala Basket - Luleå Basket

Januari 2020

10 Fre 19:00
Mark Basket - Luleå Basket
15 Ons 19:00
Luleå Basket - A3 Basket
25 Lör
SVENSKA CUPEN -
26 Sön
SVENSKA CUPEN -
31 Fre 19:00
Alvik Basket - Luleå Basket

Februari 2020

15 Lör 15:00
Norrköping Dolphins - Luleå Basket
23 Sön 15:00
Luleå Basket - Telge
29 Lör 15:30
Högsbo - Luleå Basket

Mars 2020

04 Ons 19:00
EOS - Luleå Basket
08 Sön 15:00
Luleå Basket - Wetterbygden
13 Fre 19:00
Visby Ladies - Luleå Basket
18 Ons 19:00
Luleå Basket - Uppsala Basket