Tre föreläsningar på Ormbergsskolan

2022-12-09

På fredagen var Ellen Nyström och Calle på Ormbergsskolan och föreläste i tre x 40 min för klasser 5 & 6, FSK & 4 och 1 & 2 på skolans temadag etnicitet, diskrimineringsgrunder och rasism.

Väldigt spännande med en skola som tidigt vill prata och lägga en hel dag på att tala om viktiga frågor.

Ellen inledde med att tala lite om sig själv och sin basketkarriär och sedan tog vi upp olika delar som tex, rykten, förutfattade meningar, stereotyper mellan killar och tjejer och vad barnen kanske hade för förutfattade meningar om oss.
Har Calle eller Ellen en rosa kostym? vem byter däck?vem har spelat basket längst av oss?

Sedan lyfte vi vad dessa olika saker kan leda till som utanförskap, rasism, mobbning.
Sedan fick barnen prata ihop sig några minuter och mikrofonen gick sedan varm när alla som ville fick svara på frågor som ställdes. Det kom så många kloka svar från barnen om hur lik en klass och ett lag är när det handlar om att få alla att må bra och trivas.
Alla hade bra sätt hur man tillsammans kan hjälpa till att ingen känner sig utanför.

Sedan hade vi ett exempel där alla barn fick frågan om dom ville ha Ellens 100-lapp, alla skrek ja! Sedan skrynklade Ellen ihop den och trampade på den och frågade om dom fortfarande ville ha den?
Alla barn sa ja och svarade att den fortfarande var värd 100 kronor, då förstod alla barnen att det kan vara samma sak med ord, slag och utanförskap mot en kompis.
Sedan krävs det att man stryker många gånger på den för att få bort skrynklorna så den kan bli så fin som möjligt igen och det symboliserade vikten av ett förlåt.

Ellen läste även som avslutning upp det brev som vi skrivit till alla ungdomar som är inom idrotten och besöker oss Ett brev till dig.
Så det blev sedan hemläxa till lärarna att klasserna skall skriva ett gemensamt brev till en ny klasskompis.
Där skall dom beskriva hur dom i klassen vill vara mot varandra och en ny kompis.

Sedan var det autografer och lite bollspel för att avrunda.
Ett stort tack till Ormbergsskolan, alla elever och lärare för att vi fick komma och vara med på er dag.
Ett extra stort tack till våra partners i Ungas framtidstro i Norrbotten som gör det möjligt för oss att ta upp viktiga ämnen med våra fina basketförebilder.

Basket förenar
Ungas framtidstro i Norrbotten