Derbyt.

2019-10-02

Imorgon väntar säsongens första toppmöte. Norrlandsderbyt vi alla väntat på – A3 Basket vs Luleå Basket. Vi är såklart revanschlystna efter fjolårets två förluster mot Västerbottningarna som numer titulerar sig Svenska mästare. 

Kraftmätningen mellan oss och A3 inträffar tidigare på säsongen än vad vi kanske är van vid från tidigare. Det medför både sina fördelar och utmaningar. Dels är det är viktigt för oss att möta tufft motstånd innan vi ger oss av till Turkiet och första Eurocupmatchen om två veckor. Det gör timingen med en A3-match nu optimal. Utmaningen är såklart att det är tidigt på säsongen och att vi saknar Natisha Hiedeman som just nu spelar WNBA-final med Connecticut Suns.

“Kul med en så viktig match tidigt på säsongen där det defensiva jobbet kommer vara avgörande. Flera intressanta match-ups och mycket fysiskt spel både på boll och under korgarna. Mentalt tror jag att matchen kommer bli en prövning för laget”, säger Robin Sandberg.

Två av de tio spelare som åker ner till Umeå på torsdagsförmiddagen har kopplingar till Umeå sedan tidigare. Både Josefin Vesterberg och Santa Baltkojiene har spelat med vad som då hette Udominate.

“Det kommer blir tufft för mig personligen”, säger Santa om att återvända till Umeå. “Jag är lite nervös, det är man alltid när man spelat mot sitt gamla lag. Men jag ser fram emot det och vill vinna!” Se en längre intervju med Santa nedan.

A3 har i det stora hela nästan identisk trupp från ifjol. Nyförvärven i år är är Kristina Udekwu Jansson ursprungligen från Alviks BBK, Serbiskan Tamara Radocaj, amerikanskan Lajahna Drummer och finskan Sofia Pelander. Bekanta ansikten som Tiffany Brown och Alyssa Lawrence är kvar i truppen, två nyckelspelare som bidrog till fjolårets guld, värvningar som såklart kan tänkas ha varit viktiga under lagbyggnationen.

“A3 har ett väldigt starkt guardpar vilket gör det viktigt för oss att hantera deras aggressivitet men också avslut. Deras större spelare är väldigt atletiska och kommer både kunna springa golvet men också krascha korgen på offensiv returtagning”, konstaterar Sandberg.

Matchen spelas i Umeå Energi Arena Vatten, imorgon 3 oktober 18.00. Du kan se den live via SolidSport eller SVT Play. Stay hungry.

A3 vs Luleå Basket
3 oktober 18.00
Umeå Energi Arena Vatten

Matcher