En dag kvar.

2019-09-24

Imorgon är det äntligen dags för premiär i Luleå Energi Arena!

Förberedelserna har varit intensiva inför säsongsstarten. Ett nytt lag väntar på att få kliva ut på golvet i Luleå Energi Arena och visa vad de går för. Lagbygget har pågått sedan april och startade med att Luleåprodukten och tillika Vråkenbördiga Felicia Ponturo skrev på för att fortsätta i Luleålinnet. Hon blev startskottet för en ny svensk stomme vi ville bygga vidare på.

Men först behövde en viktig roll tillsättas – lagets head coach. Valet föll på Robin Sandberg. Sandberg, som är fostrad i Gammelstads BBK, har senaste åren coachat i södra Sverige och även figurerat som ungdomslandslagscoach. Han hade en framgångsrik säsong med sitt förra lag Högsbo Lions som tvingade oss att lyfta på hatten och se semifinalplatsen gå förlorad när de på vår hemmaplan spelade ut oss i kvartsfinalerna. Men nu återvänder han hem till norr igen och har under de senaste fem månaderna jobbat på att sätta ihop en ny stark trupp tillsammans med sin assisterande coach David Nilsson.

Vi har förmånen att få behålla ytterligare två nyckelspelare i Chioma Nnamaka och Allis Nyström. Denna starka trio kompletterades i höst med ingen mindre än Josefin Vesterberg. Dessa fyra rutinerade spelarna har under hösten kompletterats med tre ungdomsspelare, Jenny Södersten, Moa Erlandsson och Matilda Ekh. Södersten och Erlandsson är rena Luleåprodukter som gått hela utbildningstrappan från klubblag, till Luleå Basket Ungdom, vidare till Luleå Stars och som nu slutligen kommer spela med oss och Luleå Stars under en så kallad dubbellicens. Det är väldigt roligt och värdefullt för oss att få se våra ungdomsspelare ta klivet upp till ligan, ett kvitto på att den ungdomssatsning vi gör ger resultat. Matilda Ekh går sista året på Riksidrottsgymnasiet, är ursprungligen från Västerås och har fått en så kallad utbildningsplats med oss. Ekh dominerade under ungdoms-EM och är en framtida stjärna, det råder det inga tvivel om. Det känns jättekul att kunna erbjuda henne chansen att utvecklas ytterligare på den högsta nivån svensk basket kan erbjuda!

Ytterligare ett nytt svenskt stjärnskott ingår i truppen i år. Emma Karamovic är en spelare som Robin Sandberg länge velat kontraktera om det varit möjligt men hon har de senaste fyra åren spelat på college i USA. Hon tog examen i våras och då agerade vi snabbt och är väldigt glada över att Emma ville komma till oss.

Redan i maj hade vi den första importen redo att presenteras. Det handlar om de amerikanskan Natisha Hiedeman. Hiedeman hade vid det laget precis tagit examen från Marquette College i USA och hamnat precis utanför den slutgiltiga truppen till ett WNBA-lag. Under sommaren blev hon trots allt värvad till WNBA-laget Atlanta Dream på ett korttidskontrakt innan Connecticut Suns såg hennes potential och tog henne till sig. Hiedeman och hennes lag blev precis klara för final i slutspelet i WNBA – en helt grym bedrift! Detta innebär att Natisha kommer ansluta till truppen under oktober månad men vi håller tummarna för att hon får avsluta på topp i USA och får resa till Luleå med en guldmedalj runt halsen. Enligt Sandberg kommer hon bjuda på fartfylld och elektrisk basket tillsammans med sin guardkollega Santa Baltkojiene.

Den litauska guarden Santa Baltkojiene värvades i juni och kan vara ett bekant ansikte för den basketinbitne. Hon spelade nämligen med Udominate när de förlorade guldet till oss säsongen 16/17. Hon beskriver sig själv som snabb och lite galen. Luleåpubliken kan vänta sig en show i höst med andra ord!

Under EM i juni var Sandberg på plats och scoutade lagets tredje import – Milica Jovanovic. Jovanovic spelade för Montenegro och den 189cm långa forwarden presterade väldigt bra under hela EM och det var inte ett svårt val. Jovanovic är kvick för sin längd och har ett farligt skott som motståndarna kommer få problem med. Sista importen blev Europcup-spelaren och amerikanen Ivey Slaughter. En kompetent, starkt forward som tillsammans med Vesterberg och Nyström kommer dominera under korgarna.

Laget Sandberg satt ihop tillsammans med sin assisterande coach David Nilsson fick chansen att visa vad de gick för under en försäsongsturnering i Ungern där de ställdes mot tufft motstånd.
“En träningsturnering i Ungern mot tufft Eurocup-motstånd som resulterade i två av tre möjliga vinster gav oss bekräftelse att vi är på rätt väg”, säger Sandberg och fortsätter: “Förberedelserna inför premiären imorgon har pågått i flera månader och nu är det dags att sätta vårt hårda jobb på prov. Månader av scouting, spelarvärvningar och försäsongsträning har lett fram till den här kvällen. Vi har en bra känsla i gruppen och kommer som sagt från en försäsong där vi lärt oss mycket.”

Det är Mark som väntar på andra sidan ikväll.

“Mark är det första laget jag själv hade som head coach vilket känns roligt och inspirerande. Dom har en stark startfemma med två amerikaner i spetsen som blir viktig att kontrollera.
Ni kommer att få se full fart i LEA under hösten och jag hoppas ni vill vara med på vår resa. En resa som börjar nu!”

Svenska Basketligan
Inför match
Säsongen 19/20