En lagprestation som heter duga

2022-11-03

Det undgår ingen i Täljehallen att lagen som kliver ut på parketten ikväll har förberett sig på strid. Det må vara ett möte gamla vänner emellan, men när bollen väl är i spel står det klart att vänskapen lämnas vid sidan av planen. Det här är en match där varje individ kommer att slåss till slutsignalen ljuder. En match där varje misstag straffas och minsta lilla momentum räknas. 

Under matchens första period sitter hemmalaget i förarsätet. Vi är dem hack i häl, men i det inledande skedet är det trots allt Södertälje som håller i taktpinnen. När andra perioden tar vid sker dock en diskret skiftning av matchbilden. Det är en subtil ändring, men i matcher av den här kalibern så är marginalerna alltid små, om inte minimala. Vi börjar greppa kontroll över tempot och spela med större beslutsamhet. Det innebär också att vi slutar reagera på vad Södertälje gör, och kan istället agera så som vi vill. Det skapar energi, enighet och momentum. Tre faktorer som gör att vi steppar upp vårt försvarsspel och kan täppa till de luckor där tvillingarna Eldebrink tidigare enkelt kunde smita igenom. Louice Halvarsson får det svårare att husera hur som helst i färgen och misstagen börjar sakta men säkert dyka upp. Trots att vi fortfarande ligger under så kan vi på ett annat sätt hota hemmalagets ledning på riktigt. Vi är där hela tiden. Nära, nära. Flåsandes i deras nacke. När det är dags för halvtidsvila är ställningen 44-42. 

I tredje perioden trissas känslorna upp ytterligare i båda lägren. Domarna reagerar med att dela ut flera tekniska fouls inom loppet av bara några minuter, men det gör ingen större skillnad på känsloläget hos något av lagen. Det här är två trupper som är beredda att göra allt för att segra. 

Trots att vi vinner tredje perioden så är det inte förrän i fjärde vi kan dra ifrån ordentligt och med det stänga matchen. Men det är hur vi gör det som vi kommer minnas från den här drabbningen. När Södertälje börjar knaka i fogarna och känslorna blir okontrollerade så tar vi över matchen som ett lag. Även vi har flera spelare med foulproblem men det skadar inte oss lika mycket. Med Vesterberg och Nyström som sätter tonen med en nästintill felfri defensiv prestation blir ledningen 13 poäng av bara farten. En kan argumentera för att vi, i alla fall till viss del, kan tacka den där förargliga förlusten i början på säsongen för kvällens seger. Det är i motgångar man ibland lär som mest, och det visade vi idag. 

I och med kvällens seger är vi vidare till Final Four i Svenska Cupen som spelas i Norrköping efter årsskiftet. 

Södertälje-Luleå 84-97 (24-18, 20-24, 24-29, 16-26).

SBBK: Frida Eldebrink 36, Elin Eldebrink 18, Lollo Halvarsson 18, Klara Lundquist 8, Matilda Claesson 3, Edessa Noyan 1.

Luleå: Bria Goss 28, Brooke Mccarty-Williams 23, Ellen Nyström 14, Josefin Vesterberg 14, Felicia Ponturo 8, Sofia Hägg 7, Allis Nyström 3.

Matchreferat