En oslagbar generositet

2023-04-22

Vi åkte ned till Södertälje medvetna om att ryggen vara nära väggen. Inte helt och fullt ställda mot den, men nästan. Vi använde det som bränsle idag, och kör över Södertälje i den andra SM-finalen.

Det fanns ett helt annat lugnt bland Luleå-spelarna inför den här matchen. Trygga i de förändringar som gjorts, drivna av förlustens bittra eftersmak och enbart fokuserade på en sak: att visa vilka vi är.

Vår intensitet som vi pratat om som en nyckelfaktor hela säsongen var högre idag och vi pressar hemmaspelarna till stressade avslut eller turn overs. Faktum är att vi pressar fram hela 30 turn overs, och en tredjedel av våra poäng kommer från dessa idag. Samtidigt är vår returtagning mycket starkare idag och vi kan kapitalisera på våra offensiva returer. Det finns många sätt att beskriva den här matchen, men det viktigaste är kanske trots allt lagaspekten kopplat till den här vinsten. Alla kommer in på planen och bidrar, samtliga gör poäng och varenda en bibehåller energin som vi byggt upp. Det finns en generositet i det här laget som är oslagbar.

Vi går på halvtidsvila med bara fyra poäng mellan oss och hemmalaget. Exakt samma scenario som som i onsdags, när matchen slutade med en sjupoängsseger för Södertälje. Vi vände inte bara på siffrorna, vi plussade på 31 poäng därtill. Det är i tredje perioden som den andra finalen avgörs. Fantastiska 31 poäng jämfört med Södertäljes nio skapar ett övertag som de aldrig kommer nära att hota.

“En fantastisk prestation och match! Det är många som bidrar både offensivt och defensivt idag, men det som avgör idag är det defensiva jobbet och intensiteten. Vi skapar 30 turn overs, men främst handlar det om att vi tvingar dem till svåra avslut och situationer hela tiden. Det gör att vi kan springa lite mer offensivt och det blir lättare att röra på bollen”, säger Robin Sandberg efter matchen.

Idag njuter vi av segern sötma, men imorgon är det tillbaka till verkligheten. Målskillnad existerar inte i finalserier, vilket betyder att vi och Södertälje nu är helt likställda inför tisdagens tredje final. Den spelas på vår hemmaplan, inför vad som lutar mot att bli fullsatta läktare. Det ser vi fram emot.

“Det känns otroligt att ha 1-1 i matcher och få komma in i ett fullsatt Luleå Energi Arena på tisdag!” avslutar en nöjd Sandberg.

Final 3:5

VS. SÖDERTÄLJE

25 april 18.30
Luleå Energi Arena

Köp biljett här Se matchen live på SVT Play

Matchreferat