Ett tuff batalj

2023-04-20

Det var många nedbitna naglar efter slutsignalen ljöd igår efter första finalmatchen mellan oss och Södertälje BBK. Det blev, precis som lovat, en väldigt tuff match. På flera sätt.

Vi kommer ut starkt under första perioden och ger oss själva en drömstart. Kanske slappnade några på läktaren till och med av, och tänkte “det var enkelt”. Fel. Det här är Södertälje, det går inte att slappna av. Under andra perioden vänds periodsiffrorna till gästernas fördel och vi går till halvtidsvila med bara en poängs ledning. Under tredje perioden visar Södertälje prov på sin rutin och äter sig in i matchen igen och greppar tag om ledningen.

Trots att vi hämtar ikapp underläget och flåsar dem i nacken skadar vår foulproblematik oss hårt under den första SM-finalen. Vi blir haltande i rotationen och domarna skickar gästerna till straffkastlinjen dubbelt så många gånger som oss, 15 respektive 32. Då är det svårt att vinna matcher. Men med det sagt så är det också en styrka att lyckas hålla sig kvar i matchen och endast förlora med sju. Så vi säger det igen. Det här är, och kommer fortsätta vara, den tuffaste finalserie på väldigt länge. Tro inget annat.

Det finns saker vi behöver se över inför lördagens retur i Täljehallen. Returtagningen är en av dem. Allis Nyström kommer in i tredje perioden och tack vare henne i färgen ger det oss flera värdefulla lägen. De stunderna behöver bli längre och sträcka sig över hela matchen. Att skotten inte sitter en dag som igår, det är inte mycket att gräma sig över nu. Men oavsett om bollarna rullar vår väg eller ej så ska returtagningen förbli perfekt. Likaså arbetet på den defensiva planhalvan. Det är fokus på lördag när vi går för kvittering.

Nu vänder finalserien till Södertälje som tar emot oss i sin hemmaplan med 1-0 i matcher. Se matchen live på SVT Play, uppkast 14.00 den 22 april.

Luleå Basket–Södertälje 70–77 (24–12, 14–25, 16–22, 16–18)
Luleå: Brooke Mccarty-Williams 15, Josefin Vesterberg 15, Ellen Nyström 14, Fanny Wadling 8, Bria Goss 7, Allis Nyström 6, Mehryn Kraker 5
SBBK: Klara Lundquist 23, Elin Eldebrink 18, Frida Eldebrink 10, Lollo Halvarsson 9, Ellen Åström 6, Tilde Ahlin 5, Alexus Dye 4, Matilda Claesson 2
Publik: 2 106