Greppet hårdnar

2023-04-25

Redan när serien var kvitterad så var känslan att vårt grepp om tredje finalen, och ett övertag i finalserien, var lite starkare än Södertäljes. Den känslan var inte felaktig.

Det var kanske lite finalnerver som spökade för båda lagen när bollar missade korgen på båda sidor i matchens inledning. Faktum är att inget av lagen skjuter imponerande bra idag, vi är till exempel inte i närheten av våra procent från förra matchen i Södertälje. Men som Josefin Vesterberg sa i halvtid till SVT att det gör inte så mycket om försvaret fungerar bra. Och det gör det idag. Det är en av våra bästa defensiva insatser den här säsongen om man får tro head coach Robin Sandberg.

“En fantastisk prestation i försvaret som handlade främst om att försvåra avslut och med lite mindre fokus på att forcera turn overs idag. Det är rätt lätt att räkna ut att SBBK inte kommer göra 30 turn overs en match till, så det var viktigt för oss att ändå få stopp på dem och hålla dem på låga poäng. Vilket vi gör idag.”

Precis som i finalserien mot Alvik 2021 så är Ellen Nyströms insats en nyckelfaktor till vinsten idag. Inte bara poängmässigt, hon landar på 21 poäng idag och placerar sig högst av samtliga spelare i båda lagen, utan även hennes ledarskap på och av planen. Hon tar kommando när det blir stillastående, lyfter där det behövs och leder när det krävs. Det är en lagvinst som kammas hem idag, i ett lag som präglas starkt av sin lagkapten.

Nu återvänder serien till Täljehallen med 2-1 i matcher till oss. Det ger oss en matchboll och Södertälje en do or die-match. Vi har dessutom gett oss själva två chanser att kamma hem guldet. Vi går från att sitta i en rätt dålig sits efter första finalen, till att nu stå precis där vi vill. Om vi fått hade vi spelat fjärde finalmatchen imorrn. Fråga vem som helst.

SM-final 3:5
Luleå–Södertälje 67–51 (20–11, 17–11, 17–15, 13–14).
Luleå: Ellen Nyström 21, Mehryn Kraker 14, Bria Goss 13, Josefin Vesterberg 8, Brooke McCarty-Williams 5, Fanny Wadling 4, Felicia Ponturo 2.
SBBK: Lollo Halvarsson 17, Elin Eldebrink 9, Frida Eldebrink 8, Klara Lundqvist 8, Ellen Åström 4, Tilde Ahlin 3, Edessa Noyan 2.
Publik: 2.556 i Luleå Energi Arena.

Final 4 | 2-1 i matcher

vs. Södertälje

28 mars 18.30
Täljehallen

Se matchen live på SVT Play

Matchreferat