Mot Östersund!

2022-10-27

Vi beger oss mot Östersund, fjolårets nykomling som överraskade alla förutom sig själv när de var nära att skrälla i semifinalen mot Norrköping under slutspelet förra året.

I skrivande stund har Östersund lyckats leva upp till de förhöjda förväntningar som lagts på dem efter förra årets framgångar. De har inlett säsongen med fyra segrar av fyra möjliga. I år är de inte längre ligans nykomling, utan ett lag att se upp med. Fem nya ansikten har presenterats inför i år efter att laget tappat tongivande spelare som bland annat Mehryn Kraker och Elena Popkey. Bland deras nyförvärv finns bekantingar som Årets Center Jessica Kelliher, som tidigare spelat med Visby, samt Norrköpings tidigare lagkapten Anna Lundquist.

Östersund har alltså genomgått en relativt stor förändring i laguppställningen inför denna säsong, men det är inte något som skrämmer deras headcoach Alva Stark.

“Lagbygget i år ser annorlunda ut än mot förra året. Vi har dels andra offensiva hot i år, just under korgarna i den signing med Kelliher samtidigt som Moa Lundqvist finns kvar i truppen från förra året. Samtidigt så ser vi att vi även i år ska vara ett högprocentigt lag vid trepoängslinjen. Där har vi också fått in några nya namn som kommer kunna bidra, exempelvis Anna Lundquist. Vi får också in rutin i en häftig comeback i Malin Aasa, så det är en spännande trupp vi har som skiljer sig något, men inte allt för mycket”, säger Stark till SBL Dam inför säsongen.

För vår egen del har de två senaste matcherna varit betryggande kvitton att vi är tillbaka på rätt spår igen. Första kallsupen mot Mark Basket blev det uppvaknande vi behövde och sedan dess har vi presterat bättre och bättre. Det främsta styrkebeskedet kom i och med en övertygande seger mot Norrköping på hemmaplan den 22 oktober. En vinst med över trettio poäng och en efterlängtad revansch.

Inför vårt Norrlandsderby mot Östersund säger vår headcoach Robin Sandberg så här:

“Vi är fortfarande tidigt i säsongen i någon typ av uppbyggnadsfas. Därför är det viktigt att vi får känna kontinuiteten i grunderna både offensivt och defensivt. Det kommer bli en otroligt tuff match på lördag. Dels för att Östersund är bra på basket och är otroligt starka på sin hemmaplan, men främst på grund av att vi åker dit med en sargad trupp. Det kommer krävas en gedigen lagprestation för att ro hem en seger.”

Östersund Basket vs. Luleå Basket
29 oktober 15.00
Östersunds Sporthall
Se matchen live här.

Inför match