Robin Sandberg: ”Hemmaplan”

2019-05-16

Förra veckan stod det klart att Robin Sandberg är klubbens nya tränare i två år framåt. Ett bekant ansikte för många som den Luleåkille han är och det faktum att han trots sin ålder redan coachat flera år i Svenska Basketligan. Läs hans egna tankar om sin väg hit och hur han ser på kommande säsong.

Jag hade en ganska kort karriär som spelare och den tiden spenderades i Gammelstads Basketbollklubb och sen tre år på basketgymnasiet (RIG) i Luleå. Det var under sista året på gymnasiet som jag fick upp ögonen för ledarskap och coachning. Det började egentligen med att vi hade tre olika coacher under gymnasiet som väckte ett intresse av att påverka en grupp människor samt olika typer av ledarskap. Jag tog då möjligheten att påbörja ett projektarbete som handlade om just ledarskap och coachning av ett HU15-lag i Gammelstad. Det var intressant och roligt redan från dag ett och där börjande min resa. 

Jag stannade två år i GBBK där jag hade HU15 och hjälpte till mer och mer i division två-laget som jag själv också spelade i. Jag tror det var en perfekt start för mig då jag fick ta mer ansvar inom inom lagen men samtidigt plats för att göra lite misstag här och där. 

Högskoletudier gjorde sedan att jag flyttade till Umeå där jag var aktiv inom KFUM Umeå och hade ansvar över deras divison två-lag. Jag fick också möjligheten att vara ledare för regionslaget under två år. Sista sommaren i Umeå fick jag chansen att vara assisterande coach i ungdomslandslaget DU15. Det var en lärorik sommar som gjorde att jag sen följde med headcoachen Francisco Pinto till Alvik där jag var assisterade coach åt honom i damlaget och hade huvudansvar i för laget i Basketettan.

Efter min tid där flyttade jag till Mark och debuterade som head coach i Svenska Basketligan när jag tog över deras damlag under två år. Den senaste säsongen spenderade jag i Högsbo Basket som huvudtränare.

En viktig orsak till att det har gått ganska bra för mig är att jag har alltid legat på gränsen till vad jag har klarat av i både tid och nivå. Både att ta seniorlag så pass tidigt, eller gå till en ligaklubb tidigt, eller vara aktiv inom landslag så pass tidigt har alltid varit tufft och lärorikt. Det har gjort att jag har lärt mig mycket på kort tid och är stor orsak till att jag står här idag. 

Utifrån ser det ut som jag coachar väldigt strikt och styrt. Samtidigt som jag tycker det är viktigt med struktur så måste det finnas en balans i att låta spelare tycka till, göra misstag och spela mer från läsningar. Den delen ser man inte på samma sätt, men kommer vara viktigt att lyckas med den balansen till kommande år. Inom mitt ledarskap så är jag väldigt mån om individen, skapa en bra relationen och att hitta ytterligare en balans mellan att ha roligt och vara professionella. 

Nu har jag ytterligare två lärorika år framför mig och Luleå Basket känns rätt på alla sätt. Hemmaplan, satsningen man gör med svenska spelare samt hur professionell miljön är, är faktorer som gör att det känns riktigt bra! 

Ser fram emot detta år väldigt mycket! 

Robin Sandberg

Robin Sandberg