Seriesegrare!

2022-02-27

Eos bjöd på tufft motstånd i en match som svängde fram och tillbaka och som stundtals var lite av en nagelbitare.

Hemmalaget var på tårna idag och trots att vi öppnar matchen med högt tempo så är våra försök att koppla grepp tidigt förgäves. Vi lyckas skapa ett litet numerärt övertag tidigt i första perioden som Eos försöker bota genom en tidig time out. Ett drag som verkar funka för Eos steppar upp och höjer intensiteten rejält. Med ett imponerande stöd i ryggen från hemmapubliken lyckas de gå om och ta ledningen med två minuter kvar av första perioden. Amerikanskorna Cliney och Christopher viktiga för hemmalaget, de spelar aggressivt, drar med sig fouls och ser till att bibehålla intensiteten hos Eos. När första periodpausen inleds har båda spelat tio minuter av tio möjliga, vilket gör det intressant att se hur Eos hanterar att de någon gång kommer att behöva vila.

I andra perioden kliver vi ut aggressivare än tidigare och pressar Eos till flera turnovers och matchtempot höjs ytterligare ett snäpp – vilket är till vår fördel. Vi kontrollerar bollen bättre nu och tack vare flera viktiga sekvenser inledningsvis, varav fyra steals, går vi om Eos och tar ledningen med tio poäng redan efter två minuter. Men Eos verkar nagla sig fast i matchen och låter oss inte dra ifrån. När klockan ljuder halvtid är ställningen 46-57 och allt tyder på att det här blir en fortsatt poängrik match.

Efter halvtid ser luften ut att gått ur Eos litegrann. Samma lika kan man inte säga om vår Bria Goss som ångar på och har efter knappt en minut i tredje perioden gjort 26 poäng. Vår öppning av tredje perioden är helt klart godkänd, vi agerar lugnt, kraftfullt och kontrollerat. Hälften av tredje perioden passerar och ledningen är nu 22 poäng och Eos tar sin andra time out. Från och med nu börjar matchbilden svänga lite. Flera röriga sekvenser, av både domare och spelare, som inte riktigt går att förklara ger helt klart Eos mer energi. Stämningen är på topp i Eoshallen efter en trea från Teigland som reducerar hemmalagets underläge till 11 poäng. Eos dipp i början på andra halvlek blev dyrbar men har trots allt hämtat upp underläget från 22 poäng till 11. Men här börjar orken tryta lite hos hemmalaget, och sakta men säkert kan vi koppla greppet om segern. Men det dröjer till slutminuterna innan vi kan andas ut, för Eos gör en enormt bra insats idag och hotar oss matchen igenom.

Eos–Luleå Basket 81–97
(29–31, 17–26, 18–18, 17–22)

Luleå: Bria Goss 36, Brooke McCarty–Williams 22, Ellen Nyström 11, Josefin Vesterberg 11, Fanny Wadling 6, Felicia Ponturo 6, Sandra Hedlund 3, Eira Borgh 2.

Poäng, Eos: Doniyah Cliney 22, Karoline Teigland 21, Jayde Christopher 11, Elin Ekdahl 10, Sofie Ljungcrantz 9, Laura Ziegler 4, Emelie Ånäs 4.