Storseger i seriefinalen

2023-03-08

Det var ingen i Luleå Energi Arena som inte kände anspänningen i luften innan uppkast mot Södertälje. En match som skulle ge oss hemmaplansfördel, eller en efterlängtad revansch för SBBK.

Detta är tredje gången vi möter Södertälje i år, och allt talade för att Stockholmslaget skulle bjuda upp till en jämn kamp. Trots våra två vinster mot dem, en i Svenska cupen och en på deras hemmaplan i februari, var vi redo för en tuff match där ingenting skulle komma gratis. Vi visste att denna match betyder en chans till revansch för dem, något de desperat vill ha. Målet var därför att komma ut starkt, bestämma tempot från start och tvinga gästerna till pressade och stressade avslut.

Trots vår inställning hade nog ingen vågat ana att det efter fem spelade minuter skulle stå 23-2, mycket tack vara Bria Goss som hade lekstuga på planen.

“En fantastisk start, där rytm, flow och tempo var till vår fördel. Det var ganska tydligt att Södertälje försökte dra ner på tempot på olika sätt, vilket jag tyckte att vi hanterade bra”, säger Robin Sandberg om sitt lags första quarter.

Andra perioden rycker gästerna upp sig och börjar få till bättre avslut. Men övertaget vi skaffade oss i matchens inledande skede var fortfarande för stort och det blir tydligt att Södertälje kommer få svårt att komma ikapp. Vi spelar med tillit till varandra och det gör att vi inte blir för beroende av våra startspelare och därmed sårbara. Istället kan vi rotera friskt och låta alla komma till spel. Vi hoppas att vi har ett långt slutspel framför oss och då kommer samtliga spelare behövas. Seriefinalen avslutas med resultatet 85-68, vilket också betyder att vi kan titulera oss seriesegrare och får skörda frukterna av hemmaplansfördel genom slutspelet.

“En fantastisk match som vi kan kontrollera tack vare starten vi hade, trots foulproblem och tufft spel. Jag tycker att det, efter en sådan här match, är svårt att lyfta fram en spelare. Vi gör den match vi gör tack vare att alla bidrar”, säger Robin Sandberg.

Luleå–Södertälje BBK  85–68 (29–13, 17–17, 26–20, 13–18).
Luleå: Bria Goss 18, Sofia Hägg 13, Ellen Nyström 12, Mehryn Kraker 11, Fanny Wadling 11, Josefin Vesterberg 8, Brooke Mccarty-Williams 7, Felicia Ponturo 3, Maja Erlandsson 2.
Södertälje: Frida Eldebrink 21, Klara Lundqvist 13, Lollo Halvarsson 12, Elin Eldebrink 7, Alexus Dye 4, Anna Stern 3, Ellen Åström 3, Matilda Claesson 3, Tilde Ahlin 2.
Publik: 2591.

Box score >>>

Matchreferat