Tekint och Luleå Basket inleder nyskapande samarbete

2023-08-25

– De vinner titlar och vi vinner avtal. Båda bygger vi vinnande lag, säger Jenny Jansson, vd på konsultbolaget Tekint. Nu inleder bolaget ett nyskapande samarbete med landets bästa basketlag och köper bland annat reklamutrymme på damspelarnas matchställ – men låter annonsplatsen vara tom.

Med start säsongen 2023-2024 samverkar Tekint och Luleå Basket för att öka jämlikheten, stärka lagsammanhållningen och förbättra träningsförutsättningarna för alla spelare. Jenny Jansson ser många likheter mellan sitt bolag och basketklubben från Norrbotten.

– Vi är båda duktiga på att bygga vinnande lag och delar samma grundvärderingar. Det är inte några enskilda stjärnor som ska göra jobbet utan alla är lika viktiga, från poängdrottning till grovjobbare i försvaret. Samma sak gäller i vår affärsverksamhet. Ingen position är viktigare än någon annan och alla behövs för att vi ska fortsätta ligga på topp.

Jämlikhet ger starka lag
Traditionellt får inte damidrotten samma uppmärksamhet som herrarnas, även om nivån på prestationerna är lika hög eller högre. Det här leder till mindre sponsorintäkter och färre besökare på matcherna. Möjligheterna att satsa fullt ut och leva på sin idrott blir sämre, en orättvisa som Tekint vill vara med och ändra på.

– Jämlikhet mellan könen och mellan människor med olika bakgrund gör att varje individ får chans att utvecklas och nå sin fulla potential. Det skapar starka samhällen med starka företag och starka, stolta idrottsföreningar. Precis som Luleå Basket är goda förebilder vill vi också vara med och visa vägen.

Handling är bättre än ord

För Tekint är tal om jämlikhet inte tomma ord. Genom att köpa en av reklamplatserna på damspelarnas matchställ men lämna ytan tom, gör man verklighet av sitt ställningstagande. Med sitt agerande vill bolaget säkra att platsen är reklamfri under kommande säsong.

– Det viktigaste för oss på Tekint är inte att skylta med vårt namn. Vi vill framför allt investera i damidrotten och bidra till ett mer jämlikt idrottsliv för spelarna. Dessutom tycker vi helt enkelt inte det är lämpligt med text och loggor på alla delar av matchkläderna.

Klubbdirektör Christer Sehlin menar att det Tekint väljer att göra är ett viktigt ställningstagande.

– Tillsammans med Tekint utvecklar vi nyskapande samarbeten som ger bättre förutsättningar till laget och våra spelare. Vi är grundade i samma värderingar och brinner båda för jämlikhet och starkt samhällsengagemang. Vi är väldigt glada att ha med dem som samarbetspartner på vår resa framåt.