Tuff inledning mot Galatasaray

2019-10-16

Eurocup-säsongen är igång och vi fick lov att starta med tuffast möjliga motstånd. Galatasaray, späckat med stjärnor och en av favoriterna till mästartiteln, gav oss ingen lätt premiärmatch. En knökfull, högljudd hemmaläktare och ett rasande tempo gjorde kvällens uppgift till allt annat än lätt.

Matchen startar inte på ett optimalt sätt för oss. Hemmalaget får lov att göra flera enkla poäng och vi är oförsiktiga med bollen och hittar inte flytet i offence. Efter en time out hittar vi tillbaka till vårt spel men Galatasaray straffar oss hårt för varje misstag och det blir kostsamt.

“Idag kändes det som att vi kunde springa men inte gå. Och då menar jag att vi gjorde de svåra sakerna väldigt bra men hade problem med att transportera bollen över halvplan och returtagning. De här två faktorerna gjorde att Galatasaray gjorde 45 poäng från offensiva returer och våra turn overs”, säger Robin Sandberg.

Trots tydliga förbättringsområden som ovan nämnt så var det glädjande att se Felicia Ponturo och Matilda Ekh kliva fram och ta stort ansvar matchen igenom. De gör sin livs första Eurocup-match med is i magen och presterar så väl att det finns inget annat att göra än att lyfta på hatten.

“Många andra situationer gör vi rätt bra både offensivt och defensivt, vilket vi kan ta med oss. Offensivt ser det bra ut när vi är aggressiva och vill skapa medan defensivt tar vi med oss att vi spelar rätt bra fem mot fem.”

Returtagningen och antalet turn overs lämnar mycket att önska. Och det blir en förlust ikväll i och för sig, men matchbilden som den stundtals var hade kunnat generera ett annat resultat. Mot slutet av matchen putsar vi till siffrorna, gör 3-15 sista sex minuterna och slutresultatet blir 74-55.

Eurocup-säsongen har bara börjat. Nästa möte mot Galatasaray blir med hemmaplansfördel den 6 november och då vet vi ännu bättre vad som krävs av oss. Nu närmast kommer en hemmamatch om en vecka där polska Artego Bydgoszcz väntar på andra sidan planen.

“För att återgå till det jag sa först, så är det mycket enklare att lära sig att gå än att springa. Kan vi gå mot Artego nästa vecka så tycker jag att vi har en bra chans att knipa första Eurocup-vinsten”, avslutar Sandberg.

Galatasaray-Luleå 74-55 (29-17, 11-9, 19-10, 15-19).
Poäng Luleå: Ivey Slaughter 12, Chioma Nnamaka 10, Matilda Ekh 8, Felicia Ponturo 8, Allis Nyström 7, Milica Jovanovic 5, Josefin Vesterberg 4, Santa Baltkojiene 1.

Eurocup
Matcher