Upp till kamp

2023-03-07

Matchen alla väntat på är här – seriefinalen mellan giganterna Södertälje och Luleå Basket. Men matchen imorgon kommer handla om mer än bara basket. Imorgon är det Internationella kvinnodagen. 

8 mars är kvinnorörelsens kampdag. Det är inte en dag då vi säger grattis, utan en dag som handlar om att uppmärksamma det systematiska förtryck kvinnor över hela världen lever i. Vi lever i ett av världens mest jämställda länder, men trots det så dödas en kvinna av en man var tredje vecka i Sverige. 2021 anmäldes 38 300 misshandelsbrott och 8 600 våldtäkter mot kvinnor eller flickor (källa: Unizon). Det är mer än en våldtäkt i timmen, dygnet runt, året om. Och mörkertalen är stora.

Om vi zoomar ut och breddar vårt perspektiv ytterligare så är det estimerat att 1 av 3 kvinnor världen över någon gång har blivit utsatt för fysiskt och/eller sexuellt våld under deras livstid (källa: WHO). Faktum är att en av de farligaste platserna för en kvinna är innanför hemmets väggar.

Innan matchen imorgon kan ni mingla, prata och lära er av organisationer som gör skillnad för jämställdheten i Sverige och världen. I foajén hittar du Fredamottagningen, Tjejjouren Luleå och Esperanza. Ta chansen att lära dig mer om deras viktiga arbete. I samband med matchen kan du även shoppa kläder från vår nya kollektion ACT NOW som är framtagen tillsammans med Tjejjouren Luleå. En del av intäkterna från den går oavkortat till deras viktiga arbete för ett samhälle helt fritt från våld. Kika på kläderna HÄR.

Sju av spelarna som kliver ut på planen imorgon var med och skrev idrottshistoria i Avicii Arena när publikrekordet för svensk och europeisk dambasket skrevs. Nu har det blivit dags för dem att möta varandra i grundseriens mest efterlängtade möte.

“Matchen imorgon är otroligt viktig för oss. Den kommer avgöra om vi når det andra av våra tre sportsliga mål den här säsongen – att vinna grundserien. Vi ser också fram emot att få lite försmak på slutspelet med en nästan slutsåld arena och en otroligt tuff utmaning. Vi har presterat väldigt bra mot Södertälje tidigare med två övertygande vinster, men vi vet att de har mer att ge och vi gör oss redo för en tuff kamp imorgon”, säger Robin Sandberg inför matchen.

Våra samarbetspartners bjuder alla på biljetten till denna fullspäckade kväll i Luleå Energi Arena. Stort tack till er!

Luleå Basket vs. Södertälje
8 mars 19.00
Luleå Energi Arena

Köp biljett här Se matchen live här

 

Inför match